Sinterklaas kapoentje, kijk eens naar mijn koekje. Om jezelf te verwennen tijdens deze feestdag kun je verschillende lekkernijen maken, hieronder vind je een recept van pietenkoekjes voor ongeveer 20 stuks.

Benodigdheden:

 • 300 gram bloem
 • 100 gram suiker
 • 200 gram koude boter
 • 2 theelepels citroensap
 • 50 gram poedersuiker
 • 300 gram cupcake marsepein in verschillende kleuren
 • Mespuntje zout
 • Bakpapier
 • Deegroller
 • Vershoudfolie
 • Kartonnen bekertje

Hoe?
Doe de bloem, suiker en een mespuntje zout in een kom en snijd met een mes de boter door het mengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kneed vervolgens het deeg met koude handen tot een bal. Pak deze in met vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.

Hierna rol je de deegbal met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 3 centimeter dik. Steek met het kartonnen bekertje zoveel mogelijk rondjes uit de lap en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes moeten ongeveer 15 minuten in de oven voordat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze daarna 20 minuten afkoelen.

Roer in de tussentijd de citroensap met de poedersuiker in een kom tot een glad glazuur. Rol daarna de marsepein uit tot een lap van 2 centimeter dik en snijd zoveel pietenmutsjes uit als het aantal koekjes dat je hebt. Je begint met het uitsnijden van 1 groot en klein rondje die de basis van het mutsje voor moeten stellen en deze plak je op het koekje onder elkaar. Daarna snij je een langwerpig vormpje die als veertje schuin boven het grote rondje wordt geplakt. Tot slot kun je het andere rondje versieren met leuke vormpjes die je uit de marsepein kunt snijden. Plak het pietenmutsje samen met het glazuur op de koekjes en je kunt lekker smikkelen.

Eet smakelijk!