Ondanks dat je goed op je gewicht let door gezond te eten en genoeg te sporten heb je het idee dat je nauwelijks afvalt of zelfs een beetje aankomt. Dit zou kunnen komen door het eten van bepaalde producten of eetgewoontes die eigenlijk helemaal niet zo ongezond lijken, maar het wel zijn. Daarom heb ik hier een aantal verborgen dikmakers op een rijtje gezet die je beter kun mijden. 

Gedachteloos eten

Een verschrikkelijk slechte eetgewoonte waardoor je zonder dat je het door hebt van kan aankomen is gedachteloos eten. Ik denk dat iedereen zich hier wel in herkennen, wanneer je lekker op de bank een film zit te kijken met een zak chips erbij is deze chips zonder dat je het door hebt opeens op. Je hebt dan zonder wat te proeven gedachteloos heel wat calorieën naar binnen gewerkt, hetzelfde geldt voor eten uit verveling. Het is beter om de volgende keer een kleine portie chips in een bakje te doen en dit rustig en met aandacht op te eten.

Een andere dikmaker is eten omdat je nog niet vol zit, dit is ook af te raden. Je lichaam krijgt na een maaltijd ongeveer een half uur daarna een seintje dat het vol zit. Goede tip is om je bord voortaan in de keuken op te scheppen en aan tafel op te eten, op deze manier schep je minder snel nog een keer op.

Weinig kennis over calorieën

Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat de meeste mensen helaas te weinig kennis over calorieën hebben. Wanneer je niet goed weet wat je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je eten bevat krijg je al snel teveel calorieën of foute voedingsstoffen binnen. Pas ook erg op met light producten, meestal wordt hiervoor gekozen omdat deze minder calorieën bevatten. Dat van de calorieën klopt meestal wel, helaas zitten er wel vaak heel suikers in. 1 van de belangrijkste tips is dan ook om gebruik te maken van een calorieëntabel zodat je weet wat je eet.

Drinken

Ook ik dacht altijd gezond bezig te zijn als ik voor een glas sinasappelsap koos in plaats van cola, helaas klopt dit niet want sinasappelsap hoort tot de lijst van verborgen dikmakers. Dit komt omdat fruitsappen, en dan voornamelijk die uit pak, veel suikers zijn toegevoegd om ze zoet te maken.

Pas ook op voor zoete alcoholische mixdrankjes zoals Bacardi Breezer, deze zitten boordevol suiker en bevatten vaak ook hel wat calorieën. Niet alleen de Bacardi Breezer goort thuis in het rijtje verborgen dikmakers, dit geldt sowieso voor alle alcohol. Een glas alcohol bevat veel lege calorieën waar je lichaam niks aan heeft, als je op je gewicht wilt letten is het daarom geen slecht idee alcohol te laten staan. Zo bevat een glas zoete witte wijn 170 calorieën en rosé 100.

Salades als bijgerecht

Net als fruitsap lijkt een salade op het eerste gezicht erg gezond, helaas is dat lang niet altijd zo. Salades zijn een verborgen dikmaker omdat ze vaak als bijgerecht, naast een gewone maaltijd, gegeten worden. Salades bevatten naast sla vaak ook nog een flinke hoeveelheid dressing, vlees, kaas en croutons. Door deze toegevoegde ingrediënten komt een salade qua calorieën in de buurt van een hoofdgerecht.

Tijdstip

Ook het tijdstip waarop je eet is erg belangrijk. Zo hebben veel meiden de neiging het ontbijt over te slaan en later op de ochtend wat te eten, dit moet je proberen niet te doen. Het ontbijt behoort namelijk tot de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het de vetverbranding opstart. Ook vanwege calorieën is het niet slim het ontbijt over te slaan omdat je vaak later op de dag gaat snoepen om je honger gevoel te stillen.

Dat snoep een dikmaker is hoef ik jullie vast niet te vertellen, maar als je al het lekkers niet kan laten liggen houd dan in ieder geval rekening met het tijdstip waarom je snoept. Wanneer je al vroeg op de dag begint met snoepen stijgt je bloedsuikerspiegel heel vlug om daarna weer even snel te dalen. Na de daling krijg je opnieuw veel zin in zoetigheid en is er een grote kans dat je opnieuw gaat snoepen.