Dankzij Sinterklaas liggen de winkels al een tijdje vol met allerlei heerlijk snoepgoed. Ondanks dat dit snoepgoed voor ons meer dan normaal is geworden gaat er een lange geschiedenis aan vooraf. Hier lees je een aantal grappige weetjes over Sinterklaas snoepgoed.

Wist je dat:

  • Er vorig jaar in totaal 3,15 miljard kruidnoten zijn opgegeten door de Nederlanders? Van die 3,15 miljard waren er 373 miljoen stuks chocoladekruidnoten.
  • De meest verkochte chocoladeletter de letter M is? Dit zou kunnen komen omdat de M van mama en moeder is en omdat deze letter er het grootst uitziet. Het is onzin dat een letter M meer chocolade bevat dan bijvoorbeeld de letter I, de letters zijn namelijk allemaal even zwaar en bevatten dus evenveel chocolade.
  • In Nederland de mensen sinds de 15e eeuw hun schoen zetten? Vroeger zetten men hun schoentje in de kerk en werd er geld ingestopt, de opbrengst ging naar de armen. Daarom vinden kinderen nu vaak chocolademuntstukken in hun schoentje.
  • Pepernoten een symbool van vruchtbaarheid zijn? Het strooien van pepernoten kon je vroeger daarom vergelijken met het gooien van confetti of rijst bij een bruiloft.

  • Pepernoten en kruidnoten niet hetzelfde zijn? De kruidnoot is een stuk harder dan de pepernoot en heeft de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemon, gemberpoeder en witte peper. De pepernoot lijkt meer op een taaitaai en heeft een lichte honingsmaak, daarnaast wordt er ook anijs in gebruikt. De pepernoot is gemaakt van roggemeel. Beide snoepgoed bevatten ongeveer evenveel calorieën.
  • Marsepein vroeger gemaakt werd van Amandelbrood met Indische rietsuiker? In de middeleeuwen werd dit gebruikt als geneesmiddel. Ook werden toen regelmatig wilde zwijnen geofferd, toen de kerk dit verbood werd het zwijn vervangen door een marsepeinen varken. Deze varkens vinden we met Sinterklaas in de winkels.
  • Je speculaaspoppen vroeger aan een geliefde cadeau gaf? De speculaaspop heeft de vorm van een persoon en wordt ook wel vrijer genoemd. Vroeger versiereden jongens speculaaspoppen met bijvoorbeeld glazuur en noten, hij gaf deze pop dan aan een meisje. Als het meisje de pop aannam waren de gevoelens wederzijds. Volgens sommige verhalen is de term versieren afgeleid van het versieren van de speculaaspop.