Een oud & nieuwfeestje is natuurlijk niet compleet zonder oliebollen. Je kunt ze gewoon halen bij de oliebollenkraam, bakker of supermarkt maar ze zijn ook heel eenvoudig zelf te maken. Met dit recept kun je ongeveer 30 a 35 oliebollen bakken!

Ingrediënten:

  • 80 gram gist
  • 50 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 1 liter handwarm water
  • 1 kilogram tarwebloem
  • 150 gram krenten of 200 gram rozijnen
  • Frituurpan
  • IJslepel of twee lepels

Hoe?
Laat de krenten of rozijnen een kwartiertje wellen in lauwwarm water. Ondertussen los je de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Je mixt vervolgens de bloem, de suiker en het zout met elkaar waarna je ook de gist nog toevoegt. Dit beslag blijf je mixen terwijl je er ondertussen steeds meer water bij doet. Wanneer het beslag klaar is, kun je de rozijnen of krenten toevoegen.

Bedek de kom met het beslag met een stuk plasticfolie of een vochtige theedoek. Daarna laat je het driekwartier tot een uur rijzen op een warme plek. Bijvoorbeeld bij de kachel of de verwarming.

Verwarm ondertussen de olie tot 190 graden C. Wanneer je geen ijslepel hebt, kun je met twee lepels kleine bolletjes van het beslag scheppen en voorzichtig in het vet laten glijden. Bak de oliebollen totdat ze goudbruin van kleur zijn. Je moet af en toe wel bij ze gaan kijken of ze omdraaien.

Daarnaast moet je ook uitkijken dat het vet niet te heet wordt. De oliebollen worden dan aan de buitenkant wel bruin, maar zijn dan van binnen nog niet gaar. Een normale tijd voor een oliebol is een minuut of vijf, maar dat hangt natuurlijk ook van het formaat oliebol af.

Gebruik een schuimspaan om de oliebollen uit het vet te halen, anders is de kans groot dat je je handen verbrand. Laat de oliebollen even uitlekken op een keukenpapiertje en dan zijn ze zo goed als klaar om opgegeten te worden.

Eet smakelijk!