Houd jij net als mijn beste vriendin ook zo van koffie, dan is dit het artikel voor jou. Ik heb namelijk speciaal voor alle liefhebbers van koffie en andere cafeïnehoudende dranken een aantal mythes en feiten over cafeïne op een rijtje gezet.

Gewichtsverlies

Sommigen mensen denken dat cafeïne kan helpen om gewicht te verliezen. Hoewel het stofje een eetlustremmende werking kan hebben, helpt het echter niet direct bij het gewichtsverlies. Als jij af wilt slanken, zul je daarom meer moeten doen dan het drinken van een kopje koffie. Hier lees je dan ook meer over wat wel helpt bij het afvallen.

Medicijn

Ondanks de vele negatieve berichten over cafeïne, heeft dit stofje ook zijn positieve kanten. Zo wordt het gebruikt in vele middeltjes tegen verkoudheid en pijntjes. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de preventieve werking van cafeïne, bij aandoeningen als Alzheimer en diabetes. Zo zie je maar, dit stofje is geen pure slechtheid.

Slapeloosheid

Er wordt vaak gezegd dat cafeïne slapeloosheid veroorzaakt. Dit is echter niet helemaal waar. Cafeïne geeft het lichaam als het ware een energieboost, de reden waarom veel mensen koffie en energiedranken drinken. Dit effect houdt tot ongeveer 5 uur, afhankelijk van hoe gevoelig jouw lichaam is voor deze stof. Zolang er genoeg tijd zit tussen de inname van de cafeïne en het moment waarop jij naar bed gaat, zou er daarom niets aan de hand moeten zijn.

Remedie tegen katers

Cafeïne wordt vaak beschouwd als een goede remedie tegen katers, maar dit is niet helemaal juist. Hoewel jij je mentaal misschien beter voelt door het drinken van een kop koffie na een lange avond stappen, zal het jou niet nuchter maken. Het reactie- en inschattingsvermogen is namelijk nog steeds aangetast. Ofwel, een cafeïneshot zal er niet voor zorgen dat jij weer helder genoeg bent om achter het stuur te gaan zitten.

Antidepressivum

Er wordt veel onderzoek gedaan en gediscussieerd over de werking van cafeïne bij depressies. Zo blijkt het, wanneer met mate ingenomen, te kunnen werken als een Antidepressivum. Het schijnt echter wel zo te zijn dat, wanneer iemand een hoge dosis cafeïne inneemt, dit een averechts effect heeft. Dit zou namelijk de depressiviteit verergeren. Kortom, het lijkt me verstandig om deze theorie met een korreltje zout te nemen.

Verslavend

Waarschijnlijk hoor je het wel vaker, mensen die beweren dat zij niet meer zonder koffie kunnen. Toch is het verslavende effect van cafeïne te betwijfelen. Wanneer je elke dag een bepaald aantal kopjes koffie of blikjes aan energiedrank drinkt, zal jouw lichaam hieraan gewend raken. Toch zullen er bij abrupte onthouding, geen erge afkickverschijnselen optreden. Hoewel je in het begin misschien last zult hebben van dingen als vermoeidheid en hoofdpijn, is het namelijk niet te vergelijken met de gevolgen van stoppen met roken of het drinken van alcohol.

Foto via Pinterest