Voor de feestdagen liggen de supermarkten weer vol met lekkernijen. Natuurlijk kun je zelf ook een keukenprinsesje spelen en iets bijzonders maken. Daarom vind je hieronder een recept voor kerstkransjes van deeg.

Benodigdheden:

 • 150 gram bloem
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 120 gram koude boter
 • 1 vanillestokje
 • 1 ei
 • 2 eetlepels parel of kandijsuiker
 • Amandelschaafsel
 • 1 mespuntje zout
 • Vormpjes naar keuze
 • Deegroller
 • Bakpapier
 • Vershoudfolie

Bereidingswijze

Snijd als eerste het vanillestokje in stukjes, doe deze vervolgens met de bloem, witte basterdsuiker en een mespuntje zout in een kom. Klop hierna het ei los en voeg hiervan de helft toe, de rest bewaar je nog even. Daarna voeg je de klont boter toe en kneed je het mengsel totdat er deeg ontstaat. Kneed dan het deeg met koude handen tot een bal. Pak deze in met vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.

Hierna rol je de deegbal met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik. Steek uit de lap zoveel mogelijk kerstkransjes met de vormpjes naar keuze en snij met mes een klein rondje in het midden. Bestrijk de kerstkransjes met de rest van het losgeklopte ei en strooi er wat fijne parel of kandijsuiker en amandelschaafsel over. Leg de koekjes dan op een met boter ingevette bakplaat of bekleed met bakpapier en bak deze in 15 minuten goudbruin. Laat ze tot slot ongeveer 20 minuten afkoelen.

Om je kookkunsten op een leuke manier te presenteren kun je de koekjes ophangen in de kerstboom met een touwtje. Je kunt de kerstkransjes natuurlijk ook mooi in een glazen pot op de tafel zetten.

Eet smakelijk!