Als je op kamers gaat is het belangrijk om geen ruzie te maken met de andere studenten die in het huis wonen. Ik geef je een paar tips om bevriend te blijven met je huisgenoten.

Maak afspraken


Als je met veel mensen in een huis woont, is het handig om duidelijke huisregels te maken. Maak bijvoorbeeld huisregels over schoonmaken. Hou je ook aan deze regels, anders ontstaan er alleen maar irritaties. Spreek af dat iedereen 5 regels mag maken die je ophangt op een plek waar iedereen ze kan zien. Zo kan er geen verwarring ontstaan.

Laat geen rotzooi slingeren


Sommige mensen ergeren zich meer aan rommel dan anderen. Zorg ervoor dat je het niet laat slingeren. Laat je was bijvoorbeeld niet te lang bij de wasmachine staan. Ook afwassen is belangrijk. Als er teveel vuile pannen en borden in de keuken staan, hebben je huisgenoten misschien niet genoeg ruimte om te koken. Daar kan irritatie door ontstaan. Als het echt een keer niet uit komt om af te wassen, zet het dan gewoon op je kamer. Daar heeft niemand er last van.

Doe zachtjes


Vergeet niet dat, ondanks dat je niet meer bij ouders woont, er nog steeds mensen zijn met wie je rekening moet houden. Terwijl jij hard muziek draait in je kamer, moet je huisgenoot misschien wel leren. Als jij ’s nachts thuiskomt van een feest en je huisgenoten slapen, doe dan zachtjes. Er komt een moment dat jij de volgende dag vroeg je bed uit moet en dan vind je het ook fijn als je huisgenoten zachtjes doen.

Help elkaar


Geholpen worden is heel fijn. Doe de afwas van je huisgenoot ook, als ze druk bezig is met studeren. Of doe boodschappen voor haar als ze zich niet zo lekker voelt. Je huisgenoot zal je heel dankbaar zijn en zal jou ook helpen als je het een keertje nodig hebt.

Doe eens wat leuks


Veel studentenhuizen hebben een huisweekend of een vaste dag in de week waarop ze iets met elkaar drinken. Dat is hartstikke leuk! Op die manier raak je echt bevriend met je huisgenoten. Je kunt ook bijvoorbeeld samen naar feesten gaan, shoppen of samen eten.

Foto’s via Weheartit