Veel mensen slaan het ontbijt vaak over omdat ze ’s ochtends geen tijd hebben om te eten of gewoon nog geen honger hebben. Ik moet bekennen dat ik mijzelf hier ook weleens schuldig aan maak, terwijl het juist heel slecht is om je ontbijt over te slaan. Daarom vind je hieronder waaruit een gezond ontbijt hoort te bestaan.

Wanneer je wakker wordt heeft je lichaam al heel wat uren geen voedingsstoffen binnengehad, het ontbijt is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer je niet ontbijt heb je minder energie en snack je vaak in de loop van de dag meer dan nodig is. Ook zorgt een goed ontbijt ervoor dat je beter presteert op school of werk.

Granen zuivel en fruit

Een gezond ontbijt bestaat uit granen, zuivel en fruit. De granen zorgen voor de koolhydraten, ijzer, eiwitten, voedingsvezels en vitamine B. De zuivel zorgt dat je calcium en verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Van fruit weten we allemaal dat het heel gezond is en daarnaast vult het ook nog eens goed.

Een gezond ontbijt is volkorenbrood, een stuk fruit en een glas melk. Vind je het ’s ochtends niet lekker om brood te eten, dan kun je ook wat yoghurt met muesli kiezen. Ikzelf houd niet zo van melk en vervang dan ook het glas melk vaak voor sinasappelsap, koffie of thee. Mocht je nou heel vroeg moeten opstaan en echt geen hap door je keel krijgen is een kant-en-klaar drinkontbijt of een smoothie een goed alternatief.

Wat eet jij meestal bij je ontbijt?