Omdat het week van het afvallen op Meidenblog is bespreek ik elke dag een ander dieet. Vandaag komt het South Beach Dieet aan de beurt.

Het South Beach Dieet is afkomstig uit de Verenigde Staten en ontwikkeld door dokter Agatston. Hij vindt dat het South Beach Dieet niet gezien moet worden als dieet, maar een leefwijze. Zijn doel was een dieet uitwerken waarbij hart- en vaatproblemen die samengaan met zwaarlijvigheid zouden verminderen, het resultaat hiervan is het South Beach Dieet.

In tegenstelling tot het Dr. Frank Dieet mag je bij het South Beach Dieet wel koolhydraten eten. Door het South Beach Dieet leer je onderscheid maken tussen goede en slechte koolhydraten en vetten. Door foute vetten en koolhydraten te vermijden zal je gezondheid vooruit gaan en verlies je gewicht. De leefwijze van het South Beach Dieet bereik je door 3 verschillende fases.

Fase 1

De 1e van de 3 fases van het South Beach Dieet is het zwaarst vanwege de strenge regels. In deze fase is het de bedoeling de bloedsuikerspiegel weer stabiel te maken door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Zo mag je in de eerste fase, die 2 weken duurt, veel verse groente, vezels en mineralen eten. Daarnaast wordt je eetpatroon aangevuld met eiwitrijke producten zoals magere kaas, vis, vlees en eieren. In deze fase zijn dingen zoals fruit, vruchtensappen, snoep, koolhydraten, worteltjes, vet vlees en volvette zuivelproducten niet toegestaan.

Fase 2

Je kunt fases verlengen als je wilt, maar na 2 weken is het mogelijk om te stoppen met de 1e fase en beginnen met fase 2. In fase 2 mag je geleidelijk koolhydraten toevoegen aan je voedingspatroon. Je mag starten met 1 portie per dag en het is belangrijk dat je dan zelf in de gaten houdt hoe je lichaam hierop reageert. Als je in de 2e fase blijft afvallen ben je op de goede weg, mocht je niet meer afvallen, komt dit doordat je teveel koolhydraten.

Fase 3

Wanneer je jouw streefgewicht bereikt hebt door middel van de eerste 2 fases kun je doorgaan naar de laatste fase. Deze fase is geen dieet meer, maar een leefwijze. Je kunt in principe alles eten wat je wilt als je de regels van het South Beach Dieet in je achterhoofd houdt. Er is daarom ook geen lijst met voedingsvoorschriften. Als je toch een tijd wat ongezonder hebt gegeten kun je dit corrigeren door tijdelijk terug te gaan naar fase 1.