Was het gisteren de beurt aan het Weight Watchers dieet, vandaag is dokter Frank aan zet. Dankzij het Dr. Frank Dieet zou je 1 kilo per week kunnen verliezen door veel eiwitten te eten, maar zo min mogelijk koolhydraten.

Eiwitrijk dieet

De Nederlandse dokter Frank van Berkum heeft het Dr. Frank Dieet ontwikkeld naar aanleiding van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Volgens hem verbrand je door een eiwitrijk dieet wel vet, maar geen spiermassa. Doordat de spieren niet worden afgebroken zou je het bekende jojo-effect vermijden. Het belangrijkste wat je moet weten voordat je aan dit dieet begint is je BMI, als dit onder de 25 ligt is dit dieet niet geschikt omdat je dan geen overgewicht hebt.

De belangrijkste voedingstoffen in het Dr. Frank Dieet zijn eiwitten. Door veel eiwitten te eten, in combinatie met koolhydraatarme voeding, verbrand je vet maar behoud je de spiermassa. Het voordeel van de eiwitten is dat het zorgt voor een verzadigend gevoel en je snel vol zit. Een avondmaaltijd op basis van dit dieet zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een tonijn met groentes, koolhydraten zoals pasta of aardappels worden geweerd. Naast eiwitten is het ook belangrijk dat je genoeg calcium binnen krijgt. 500 milligram per dag is de aanbevolen hoeveelheid.

Fruit

Dacht ik altijd dat 2 stuks fruit gezond was, hier is dokter Frank het niet mee eens. Zo zou fruit van nature vruchtensuiker bevatte en dit zijn ook koolhydraten. Binnen het Dokter Frank Dieet is daarom fruit niet aan te raden, kun je er echt niet afblijven zou je 1 keer in de 2 of 3 dagen een stuk kunnen eten. Als je je streefgewicht hebt bereikt kun je weer geleidelijk aan vaker fruit eten.

Ondanks dat fruit een taboe is binnen dit dieet, mag je meer eten dan je denkt. Als tussendoortje is eigenlijk bijna alles geoorloofd mits het maar geen koolhydraten bevat. Een verantwoorde snack is daarom asperges met ham, augurk met boterhamworst of plakjes komkommer met roomkaas.

10 weken

Het Dokter Frank Dieet mag je 10 weken volgen, je zou per week 1 kilo verliezen en na 10 weken daarom 10 kilo lichter zijn. Het is belangrijk om je lichaam na de 10 weken rust te geven en weer langzamerhand wat vezels en koolhydraten te geven. Het beste is een pauze van 3 maanden te nemen voordat je weer verder gaat met diëten.

Mocht je dankzij dit dieet je ideale gewicht hebben bereikt is het volgens dokter Frank het allerbelangrijkste dat je niet terug valt in je oude levensstijl. Door voldoende te bewegen en voor gezonde voeding te kiezen blijf je op gewicht, ook kun je na een tijdje weer koolhydraten toevoegen aan je voedingspatroon.