De 1 kijkt al maanden uit naar kerst terwijl de ander elk jaar opnieuw enorm opziet tegen het verplicht gezellig doen. Behoor jij tot de laatste categorie? Hier vind je een aantal tips om de kerstdagen te overleven.

Of je kerst nou thuis of bij je schoonfamilie viert, het kan zijn dat je er helemaal geen zin in hebt. Ik heb er geen problemen mee om de kerstdagen met mijn familie door te brengen, maar kan begrijpen dat dit met een schoonfamilie anders ligt. Val jij in de groep die niet dol is op kerst en opziet tegen de verplichte gezelligheid, hier lees je hoe je toch kunt genieten van je de kerstdagen.

Maak een plan

Als je tegen de kerstdagen opziet doe je er goed aan om je er op voor te bereiden door een plan te maken. Bereid je voor op vervelende momenten en zorg dat je een gevat antwoord hebt op de jaarlijks terugkerende vraag van je oom waarom zo’n leuke meid als jij nog steeds geen vriend heeft.

Vier je kerst bij je schoonfamilie en ken je hen nog niet zo goed, bereid van te voren dan wat gespreksonderwerpen voor. Denk na over onderwerpen waar jullie over kunnen praten, dingen die je kunt vragen en verhalen over jezelf die je kwijt wilt.

Humor

Houd het luchtig met kerst, ga geen zware gesprekken voeren of je druk maken om onenigheid. Humor en gezelligheid zijn met kerst de sleutelwoorden. Merk je dat er een gespannen situatie is ontstaan, los deze op met een goedgeplaatst grapje.

Help mee

Bied aan om mee te helpen bij het organiseren van het kerstdiner. Op deze manier heb je iets te doen en scoor je punten bij je familie. Ook bij je schoonfamilie is dit een goede truc om niet ongemakkelijk met schoonpapa op de bank te hoeven zitten en je schoonmoeder vind het waarschijnlijk heel fijn dat ze wat hulp krijgt.

Tijd voor jezelf

Wees niet bang om tijdens de kerstdagen even wat tijd voor jezelf te nemen. Trek je terug om een boek of tijdschrift te lezen of ga een stukje wandelen met de hond. Door even afstand te nemen van de kerstdrukte kun je, nadat je tijd voor jezelf, hebt genomen er daarna weer beter tegen aan.

Vier je kerst bij je schoonfamilie en zie je het niet zitten om zoveel tijd met hun door te brengen, ook hier is het goed om je zo af en toe even terug te trekken. Ga samen met je vriend even naar buiten of speel met hem een spelletje.

Uitgaan

Breng met kerst de dag zelf en het diner door met je familie en spreek later op de avond af om uit te gaan met je vriendinnen. Op deze manier heb je iets leuks om gedurende de dag naar uit te kijken. Mocht je kerst met je vriend vieren kunnen jullie je ook ’s avonds terugtrekken en samen iets leuks doen.

En als laatst, het is kerst! Probeer sommige gevoelens opzij te zetten en doe er samen met je familie alles aan om er een leuke kerst van te maken.