Wanneer je eens iets anders met je haar wilt, kun je het natuurlijk knippen maar verven is ook een oplossing. Dit kun je bij de kapper laten doen, maar het is een stuk goedkoper om het zelf te doen. Met deze tips voor het verven van je haar gaat dat helemaal lukken!

Kleur kiezen
Houd rekening met je huidskleur bij het kiezen van je nieuwe haarkleur. Bedenk dat een lichte kleur je gezichtsuitdrukking zachter maakt in tegenstelling tot een donkere kleur. Het is het beste om een kleur te kiezen die één of twee tinten verschilt van je huidige haarkleur. Onthoud dat wanneer je de kleur van je haar verandert je eigenlijk je make-up en kleding ook moet aanpassen.

Hoeveelheid
Als je heel dik of lang haar hebt, kun je voor de zekerheid beter twee pakjes verf meenemen. Dan heb je in ieder geval genoeg!

Voorbereiding
Zorg ervoor dat je alle materialen die je nodig hebt alvast voor het verven klaar gelegd hebt. Zoals een grote, oude handdoek, een grove kam, een bakje voor de verf en een kwast, maar meestal zitten die bij de haarverf in het pakje. Daarnaast is een (kook)wekker ook heel handig om er voor te zorgen dat je de verf niet te lang in je haar laat zitten.

Het is verstandig om de huid waar geen verf op moet komen in te smeren met vaseline. Zo krijg je de verf er later makkelijker vanaf. Daarnaast is het slim om alvast watjes en reinigingsmelk te pakken, voor het geval de verf toch naast de vaseline komt.

Controleren
Check voor je begint altijd of de kleurnummers hetzelfde zijn als op de verpakking. Stel je voor dat er in het doosje misschien de verkeerde kleur zit of zoiets, dan loop straks met een hele andere haarkleur rond.

Voor het verven
Vaak moet je de haarverf mengen. Zorg ervoor dat het flesje dicht zit en dat het product goed geschud wordt om een egaal effect te krijgen. Vergeet ook niet om handschoenen aan te trekken voor je begint met je haar te verven, want anders krijg je de verf ontzettend moeilijk van je handen af.

Beginnen
Als je uitgroei hebt, moet je daar als eerste de verf op smeren. Wanneer je geen uitgroei hebt, begin dan met het haar achter op je hoofd. Je haar is daar donkerder dan op de rest van je hoofd en heeft daar dus meer inwerktijd nodig.

Het echte werk
Breng de verf dan aan op al je haar, masseer het zachtjes in en zorg dat je niets overslaat. Met een kwast is het handig om je haargrens te doen, want als je die vergeet heb je bijna meteen uitgroei. Je kunt je haar eventueel doorkammen om de haarverf echt goed te verdelen.

Inwerken
Laat de verf nooit langer dan de maximale inwerktijd in je haar zitten! Mocht je de kleur lichter willen, dan kun je de haarverf wel korter laten zitten.

Uitspoelen
Spoel de verf goed uit je haar! Als er helemaal geen kleur meer in het water zit, weet je zeker dat je klaar bent.

Nabehandeling
Vaak zit er bij de haarverf ook een nabehandeling, dit kan een conditioner of een haarmasker zijn. Deze zorgt ervoor dat je haar weer in balans komt na het verven en er nog mooier uit gaat zien en dat alle verfresten uit je haar verdwijnen.

Mocht je het toch een beetje eng vinden, kies dan voor een kleurspoeling of een semipermanente verf. Die was je geleidelijk uit je haar. Persoonlijk vind ik het altijd fijn om mijn haar door iemand anders te laten verven, zoals mijn moeder, mijn zus of een vriendin.

Succes en veel plezier met je nieuwe haarkleur!