De feestdagen staan weer voor de deur! Veel mensen pakken uit om een smakelijk en feestelijk diner op tafel te zetten. Samen met je naasten kun je ervan gaan genieten. Staat het bereiden van een diner ook voor jou op de planning en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan gauw verder: dit zijn onze tips om er een succes van te maken.

Goede koffie

We beginnen onze lijst met tips er direct mee, omdat het maar al te vaak wordt vergeten: serveer goede koffie tijdens de dineravond! Misschien wordt er voor de maaltijd al een kop koffie gedronken, of juist erna. Zeker voor koffieliefhebbers is goede koffie een belangrijk onderdeel – dit is eigenlijk nog wel belangrijker dan het toetje. Daarom kun je maar beter lekkere koffie kopen, van een kwalitatief merk. Je kunt koffie trouwens op meerdere manieren gebruiken: als je echt wilt uitpakken, bedenk je meer opties met koffie. Tiramisu wordt bijvoorbeeld bereid met koffie! En dit toetje valt bij vrijwel iedereen in de smaak. Gebruik voor de bereiding sterke koffie, zoals espresso van Segafredo. Dat wordt smullen!

Smaakvol voor iedereen

Iedereen heeft weer andere wensen qua smaak. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden! Uiteraard bepaal jij als kok wat je precies wilt serveren, maar het is wel zonde als je voor smaken kiest waar je gasten niet dol op zijn. Zorg dat er voor iedereen iets lekkers bij zit. Hoe beter je ieders smaken kent, hoe makkelijker het is om hierop in te spelen!

Variatie is belangrijk

In het verlengde van de bovenstaande tip willen we je ook meegeven: variatie is belangrijk. Zo is je diner namelijk het meest interessant. Serveer niet bij iedere gang vlees, maar denk ook aan visgerechten en vegetarische gerechten. Laat zoveel mogelijk smaken terugkomen: van zoet tot zuur. Probeer eens een bijzondere soort groente uit, of een uniek stuk vlees.

Diner van A tot Z

Bij het diner voor de feestdagen kun je absoluut uitpakken. Serveer daarom een compleet diner: met voorgerecht, hoofdgerecht en diner, en eventueel zelfs kleine tussengangen. Door met meerdere gangen te werken, maak je het mogelijk om voor veel verschillende smaken te zorgen. Dat werkt op die manier dus in je voordeel! Het hoeven geen enorme porties te zijn: als je genoeg eten op tafel zet in verschillende gangen, zitten je gasten aan het eind van de maaltijd gewoon vol.

Feestmaaltijd voorbereiden

Tot slot nog een praktische tip: probeer de feestmaaltijd zoveel mogelijk voor te bereiden. Je ontkomt er niet aan dat je af en toe in de keuken moet staan, maar als je de hele avond geen tijd hebt om aan tafel te gaan zitten, is dat toch wat ongezellig. Snijd daarom alvast zoveel mogelijk voor, kies voor ovengerechten die je niet meer hoeft te bakken en maak het toetje alvast de dag van tevoren klaar. Zo kun je zelf ook goed van het diner genieten!