Eigenlijk hoef je natuurlijk niet te kiezen, en kun je van beide landen evenveel houden. Als vakantieland, of als favoriet wijnland. Maar de meeste mensen hebben toch wel zo hun voorkeur. Zij neigen of meer naar de sfeer, de geuren en de cultuur van Spanje, of juist naar die van Italië. Hoe zit dat bij jou?

De smaken van Spanje en Italië

Zowel Spanje als Italië heeft een kenmerkende eigen keuken. In Spanje staat altijd de smaak centraal, en worden ingrediënten voor de maaltijd het liefst op lokale markten ingekocht. Naast veel olijfolie, gaat er in de Spaanse keuken ook erg veel vis doorheen. Dat wordt verwerkt in tal van gerechten, denk aan de bekende paella, maar ook vlees wordt volop gegeten. Met name de Spaanse worstjes zijn ook buiten de landsgrenzen goed bekend.

Italië kennen we natuurlijk als land van de pizza en pasta. Toch heeft dit land heel wat meer te bieden op culinair gebied, waarbij zoveel mogelijk wordt gewerkt met verse ingrediënten. Pesto is een belangrijke smaakmaker, en je zal zien, in Italië smaken de pizza’s en pasta’s heel anders, vaak een stuk gezonder en verser, dan hier.

Wat beide landen met elkaar gemeen hebben, is dat een lekker wijntje eigenlijk niet bij de maaltijd mag ontbreken. Spanje is een belangrijke wijnproducent, en zowel Spaanse witte wijn als rode wijn wordt volop tijdens en rond de maaltijd gedronken. Ook Italiaanse witte wijn komt vaak op tafel, terwijl ook de rode wijn met name bij vleesgerechten natuurlijk prima smaakt.

Welk van de landen op wijngebied jouw voorkeur heeft, is heel persoonlijk. Spaanse wijn wordt als wat meer vol en uitbundig beschreven, terwijl Italiaanse wijn wat meer ingetogen is.

Spanje en Italië als vakantielanden

We kennen Spanje en Italië als landen waar lekker eten en goede wijn vandaan komt, maar niet zelden kennen we de landen ook persoonlijk, omdat we er op vakantie zijn geweest. Ook op dat gebied zijn er weer duidelijke verschillen te vinden tussen de landen.

In Spanje speelt het grootste deel van het toerisme zich langs de kusten af, al mogen ook de grote steden ieder jaar veel mensen ontvangen. De kusten zijn grotendeels toeristisch ingevuld, met veel hotels en volop mogelijkheden voor bezoekers. In Italië ligt dat net iets anders. Dit land heeft het massatoerisme wat minder omarmd, en heeft minder dan Spanje complete gebieden toeristisch ingericht. De zon en de zee, die hebben de landen gemeen, maar op basis van de sfeer, cultuur en mogelijkheden heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur als het gaat om een vakantie.