waarom nachtrust belangrijk is
Een nachtje doorhalen voor een toets of na een avondje stappen moet kunnen. Toch zijn de gevolgen groter dan je zou denken. Een uur of 8 op één oor liggen, heeft veel voordelen. Een goede nachtrust is namelijk belangrijk om de volgende redenen.

 1. Geheugen van een olifant

  Slaapgebrek is funest voor je geheugen. Ik hoef je niet uit te leggen waarom dit een ramp is, zeker als je moet presteren. Wat je laat zien, is dan onder je kunnen en wie weet waar dat toe kan leiden. Dit moet je gewoon niet willen.

 2. Weerstand kan afnemen

  Wie zijn uren slaap niet haalt, is extra vatbaar voor allerlei ziektes. Om te beginnen heb je sneller een verkoudheid of een griepje onder de leden. Je lijf gaat ook op een andere manier in protest. Tijdens een slapeloze nacht zit je maag niet stil. Door de honger grijp je overdag eerder naar ongezonde snacks.

 3. Bruisend van de energie

  Je weet pas wat je mist als je een aantal rot nachten achter de rug hebt. Slapen doe je niet alleen om uit te rusten, maar ook om mooie en minder mooie momenten van overdag te verwerken. Slechte slapers vallen daarom terug in oud verdriet of overdrijven situaties erg. Daar wordt niemand gelukkiger van.

 4. Herken je slaapgedrag

  Zucht. Was het maar waar dat we allemaal binnen één klap vertrokken zijn naar dromenland. De één heeft nu eenmaal meer mazzel dan de ander. Sommigen kunnen uur na uur wakker liggen. Gelukkig weet je wat bij jou het geval is en dus kun je daar rekening mee houden. Sowieso is het voor niemand verkeerd om kort voor het slapen nog even te ontspannen.

 5. Met het goede been uit bed stappen

  Voldoende slaap zorgt voor een prettig humeur. Chagrijnig gedrag wordt aan een slechte nachtrust gekoppeld. Het is goed gebruik om dat als de oorzaak aan te wijzen. Dit hoeft niet altijd waar te zijn, maar het springt wel als eerste in het oog bij je familie, vrienden en andere bekenden. De overige nadelen komen nooit of op een later moment boven water.

 6. Kom maar op

  Ren jij ook de hele dag van hot naar her? Om dat aan te kunnen en ook vol te blijven houden zou ik maar genoeg uren slapend doorbrengen. Slapelozen geven veel sneller op. Waar ze mee bezig zijn, doet er niet toe. Vroeg of laat komen ze zichzelf wel tegen. Het is geen schande om niet altijd je 8 uur te halen, maar maak er geen gewoonte van.

Foto: Timothy Krause