Omgaan jaloerse vriendin
Je kunt met ze lachen, praten en gek doen. Omdat vriendinnen je veel plezier geven, moeten de banden goed blijven. Maar hoe reageer je als één van hen stikjaloers op je is? Dit is een lastige en vervelende situatie, maar gelukkig zijn er genoeg manieren voor het omgaan met een jaloerse vriendin.

 1. Kwestie van gunnen

  Zodra iemand succes behaalt, is dat best een applausje waard. Wanneer jij wind mee hebt, wil je ook dat anderen blij voor je zijn. Zolang die vriendin niemand wat gunt, zal geen mens staan te juichen als zij een succesje boekt.

 2. Zie het als een compliment

  Jaloezie komt meestal voort uit de wil om te zijn zoals een ander. Blijkbaar bewondert zij je om wie je bent. Ergens is er een klik. Die kan niet alleen voortkomen uit gedeelde interesses, maar ook uit ontzag.

 3. Een eigen identiteit

  Mogelijk zit je vriendin in een fase waarin ze uitzoekt wat ze nu echt wil. In ons leven hebben we zoveel keuzes te maken. Het kan zijn dat zij bijvoorbeeld niet weet wat ze wil worden en dat dit een gemis voor haar is.

 4. Schijn bedriegt

  Voor je roept dat het probleem bij haar ligt, kun jij jezelf ook afvragen of jaloezie niet een te groot woord is. Vat je het niet verkeerd op? Misschien bedoelt ze het niet zo en valt het enorm mee met haar afgunst.

 5. Hoe vaak gebeurt het

  Om de ernst te pijlen mag je de proef op de som nemen. Door na te gaan hoeveel jaloerse blikken of opmerkingen je de laatste tijd te voortdurend hebt gekregen, krijg je een beeld dat aardig klopt. Je kunt het ook vanaf nu bijhouden.

 6. Wikken en wegen wat je zegt

  Als je haar jaloezie toch aan het uitspitten bent, kun je net zo goed controleren waar ze over valt. Een deel van het probleem is al opgelost als je weet of ze jaloers is op je knappe vriend, je trendy kleding of omdat je zo’n studiebol bent.

 7. Relativeren kun je leren

  Zij denkt misschien dat bij jou alles van een leien dakje gaat. Heeft ze niet een te rooskleurig beeld van je? Jij bent ook maar gewoon een mens met goede en slechte eigenschappen. We maken allemaal lief en leed mee.

 8. Open je hart

  Sommige, vooral oude, vriendschappen vallen terug in dezelfde gespreksonderwerpen. Het kan heel verfrissend zijn om dat te doorbreken en eens iets nieuws aan te kaarten. Denk aan iets wat belangrijk voor je is, maar waar jullie het te weinig over hebben.

 9. Om de tafel

  De ondernemende types onder ons zullen er vast wat voor voelen om hun vriendin te confronteren met haar gedrag. Ik hou je niet tegen. Denk er wel goed over na en werk heel voorzichting. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar vaak ook om hoe je het brengt.

Foto: Justine Reyes