combineren school werk prive
Dochter, student, vriendin: we hebben meerdere petten op. Niet zo gek dat het lastig kan zijn om alle ballen in de lucht te houden. Met de volgende tips kun je school, werk en privé gemakkelijk combineren en blijft de regie in jouw handen.

 1. Strakke planning

  Een planning bespaart zeeën van tijd. Je weet tot op de minuut af waar je aan toe bent. Het betekent wel dat je een goede focus in je moet hebben. Zo’n planning maak je natuurlijk niet om hem te negeren. Om je schema vol te houden, moet je ook enkele pauzes inlassen. Zolang het niet uit de hand loopt, is dit een goed moment om bij te tanken.

 2. Heldere scheidslijnen

  12 keer per dag je e-mail checken hoeft geen noodzaak te zijn. En niets zo vervelend als een collega of klasgenoot die eindeloos vragen over werk of school stelt. Om hier eindelijk mee af te rekenen mogen telefoons en laptop ’s op z’n tijd best een keer verdwijnen. Het is maar goed dat die toestellen een uitknop hebben. Dat zal veel rust brengen.

 3. Keuzes maken

  Zet privémomenten die je niet wil missen op een rijtje. Op zondag hoef je niet als een kip zonder kop aan het werk. Een avondje vrij zal je goed doen. Dat zijn momenten om op te laden. Daar staat wel wat tegenover. Het kan zijn dat je wekker doordeweeks eerder gaat of dat je een uurtje later stopt. Neem dat voor lief.

 4. Je baan geeft energie

  Als je doet wat je leuk vindt, ga je met plezier naar je werk. Iedere droombaan heeft minder spannende kanten. Het gaat er om dat je voldoening haalt uit wat je doet. Een gezellige club collega’s kan hier sterk aan bijdragen. Met simpel je best doen, ga je al de goede kant op. Je zit niet zonder reden op de plek waar je nu zit.

 5. Wie geen tijd heeft…

  Denken in mogelijkheden opent vele deuren. Neem niet te veel hooi op je vork. Je kunt veel vaker dingen met elkaar combineren dan je denkt. Misschien helpt een wijze les op school je wel om een betere dochter te zijn. Wie weet heeft een collega een advies waar je een vriendin mee uit de brand kan helpen.

 6. Niets duurt eeuwig

  Stress om deadlines en tentamens is niemand vreemd. Het is helaas niet anders, maar zo’n periode gaat ook weer voorbij. Het is zwaar en het lijkt lang te duren. Ik weet het. Daarom is je vrije tijd extra veel waard. Het kan geen kwaad om af en toe wat verder vooruit te kijken. Vroeg of laat komt alles weer in rustiger vaarwater terecht.

Foto: CollegeDegrees360