Tips halen eindexamen
De examens komen er weer aan. Dit is niet de meest leuke periode, maar met de juiste voorbereiding gaat het echt lukken. Om je daarbij te helpen staan hieronder allerlei tips voor het halen van je eindexamen.

Voor de eindexamens

 1. Het is handig om een planning te maken. Maak een overzicht van de dagen tot aan je examen. Schrijf per dag op wat je wilt doen en houd je hier ook aan. Heb je aan het einde van de week je hele planning afgewerkt? Dan is het tijd om jezelf te belonen.
 2. Zorg voor een opgeruimde werkplek zodat je ongestoord kunt leren. Daarnaast is het ook beter om je mobiel uit te zetten zodat je niet steeds afgeleid wordt door berichtjes of gaat internetten.
 3. Controleer de cijfers van je vakken. Zo weet je hoe je ervoor staat en wat je moet halen om te slagen. Hierdoor kom je misschien tot de conclusie dat je er goed voorstaat. Natuurlijk houdt dat niet dat je niets meer hoeft te doen! Want vergeet niet dat het gemiddelde van al je centrale examencijfers minstens een 5,5 moet zijn.
 4. Probeer zoveel mogelijk lessen te volgen. Als je met bepaalde vakken wat moeite hebt, vraag de docent dan om extra uitleg. Kom je thuis tijdens het leren erachter dat je iets niet begrijpt? Blijf je docent dan net zolang lastig vallen totdat je vragen zijn beantwoord.
 5. Het maken van oefenexamens is een goede test. Als je de antwoorden hebt nagekeken weet je of je de stof beheerst. Zo weet je precies aan welke onderwerpen je nog extra aandacht moet besteden.
 6. Zorg ervoor dat je genoeg pauzes neemt tijdens het leren. Na een kwartiertje rust kun je er weer tegenaan. Daarnaast is het ook goed om een avondje te ontspannen. Het is belangrijk om goed uitgerust zijn. Sta ’s ochtends dan ook niet heel vroeg op en werk niet tot laat in de nacht door. Dat is niet goed voor je concentratie.

Tijdens de eindexamens

 1. Leg de avond voor je examen al je spullen klaar. Denk bijvoorbeeld aan pennen, rekenmachine, potloden en vergeet ook niet je oude spiekbriefjes te verwijderen uit je boeken. Neem ook altijd een flesje water en iets te eten mee voor onder het examen.
 2. Op de avond voor je examen ga je natuurlijk vroeg naar bed. Ga in bed niet liggen piekeren of nog even leren, maar probeer te ontspannen. Tijdens de rest van de week is het ook belangrijk dat je goed uitrust bent en op tijd naar bed gaat.
 3. Sta op de dag van je eindexamen vroeg op. Zo heb je tijd genoeg om alles rustig te doen. Vergeet ook niet goed te ontbijten, want die energie heb je echt nodig.
 4. Maak je ook niet te druk om je uiterlijk. Het belangrijkste is dat je kleding lekker zit. Dus laat die strakke broek in de kast hangen. Ook kun je beter geen hakken aantrekken. Als je het lokaal verlaat is het geklikklak van je schoenen erg vervelend voor je klasgenoten.
 5. Als je op school bent probeer dan rustig te blijven. Als je met je vriendinnen gaat praten over de stof kan dit zorgen voor extra stress. Ga in plaats daarvan alvast even naar het toilet of zoek een rustig plekje op om te zitten.
 6. Het maken van een examen is geen race. Last daarom af en toe een korte pauze in waarin je iets eet of drinkt. Zeker bij vakken als Nederland en Engels waarbij je lange teksten moet lezen is dit goed om te doen.
 7. Weet je van tevoren al dat er echt geen enkele kans is dat je gaat slagen voor je eindexamen? Maak ze dan toch. Zo heb je in ieder geval alvast voor volgend jaar geoefend.

Na de eindexamens

 1. Als de eindexamens erop zitten is het tijd voor ontsnapping. Ga leuk dingen doen met vriendinnen, verwen jezelf met een mooi cadeau of ga lekker op vakantie.
 2. Gooi overigens niet direct je schriften en boeken bij het oud papier. Want hoe vervelend het ook klinkt, er bestaat een kans dat je ze nodig hebt voor een herexamen.
 3. De dag van de uitslag is natuurlijk hartstikke spanend. Ga alleen niet stijf van de stress op de bank zitten, maar zoek afleiding. Daarnaast kun je ook beter je telefoon uitzetten. Anders krijg je alleen maar berichtjes binnen van klasgenoten die geslaagd zijn en als je zelf nog niets hebt gehoord is dat zenuwslopend.