Diane 35 pil
Begin dit jaar kwam de Diane-35 pil in het nieuws omdat 18 vrouwen in Nederland zouden zijn overleden aan deze pil. Het Lareb heeft nu bekend gemaakt dat er mogelijk nog meer vrouwen zijn gestorven door deze anticonceptiepil.

Volgens het Lareb, het instituut waar alle bijwerkingen van medicijnen worden gemeld, zijn mogelijk 27 Nederlandse vrouwen overleden door de bijwerkingen van de Diane-35 pil. Ook hebben honderden vrouwen met ernstige bijwerkingen zich gemeld bij het centrum. Alle sterfgevallen kwamen pas aan het licht nadat de pil in de media kwam. De meeste meldingen werden gedaan door nabestaanden van de slachtoffers. Wat opvallend is, want artsen en apothekers moeten ernstige bijwerkingen altijd doorgeven, maar dat gebeurt vrijwel nauwelijks.

De Diane-35 pil is al 25 jaar op de markt en wordt voorgeschreven bij zware acne, overbeharing en om zwangerschappen te voorkomen. Tv-programma Zembla deed onderzoek naar de pil. Het programma wordt vanavond om 21.00 uur uitgezonden op Nederland 2.