Alsof het bloedverlies niet vervelend genoeg is, hebben wij tijdens onze ongesteldheid vaak ook nog eens last van pijn in onze buik. Dit is natuurlijk erg vervelend en daarom heb ik hier een aantal tips tegen de zogeheten menstruatiepijn.

Massage

Een van de manieren om menstruatiepijn tegen te gaan, is door het masseren van je buik. De massage zal jouw spieren doen ontspannen en daarmee de pijn verlichten. Je kunt dit natuurlijk gemakkelijk zelf doen, maar misschien is het ook wel leuk om jouw vriend hierbij om hulp te vragen. Nog beter, laat hem jouw rug masseren terwijl jij zelf jouw buik masseert.

Pijnstillers

Zelf ben ik er geen fan van, maar pijnstillers worden veel gebruikt om menstruatiepijn tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Ibuprofen of Aleve Feminax. Ook word de anticonceptiepil vaak voorgeschreven bij hevige klachten als gevolg van de ongesteldheid. Als jij ervoor kiest om pijnstillers te gebruiken, kun je deze het beste innemen zodra of nog voordat de pijn begint.

Warmte

Iets anders wat erg goed helpt tegen menstruatiepijn is warmte. Het nemen van een warme douche of een warm bad kan soms al genoeg zijn. Verder kun je een warme kruik tegen je buik en rug aanleggen, om de krampen te verminderen. Ook zijn er zalfjes en verbanden die, nadat ze op de huid zijn aangebracht, een verwarmend effect hebben. Deze zijn ideaal voor als je bijvoorbeeld naar school of het werk moet.

Gezond eten

Net zoals bij veel andere lichamelijke klachten, speelt gezond eten ook een grote rol. Het binnenkrijgen van veel vitaminen en vezels is erg belangrijk, het liefst 72 uur voordat jouw menstruatie begint. Probeer tijdens de ongesteldheid het eten van gezout en vet voedsel te vermijden. Iets wat erg goed schijnt te helpen tegen de menstruatiepijn, is het eten van bananen.

Seks

Het klinkt waarschijnlijk niet erg aantrekkelijk en het is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar het hebben van seks tijdens de menstruatie kan echt helpen tegen de pijn. Het gaat hierbij vooral om het orgasme. Wanneer jij klaar komt, neemt de druk van jouw baarmoeder af en daarmee helpt het de baarmoederwanden te ontspannen. Natuurlijk hoef je niet per se seks te hebben om klaar te komen en gezien de rotzooi die het geeft, is het misschien beter om voor een alternatief te kiezen.

Lichaamsoefeningen

Hoewel je tijdens jouw ongesteldheid waarschijnlijk geen zin hebt om actief bezig te zijn, is het doen van lichaamsoefeningen toch geen gek idee. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gelijk een hele marathon rent, maar het doen van een paar simpele activiteiten zoals stretchoefeningen kan de menstruatiepijn echt verlichten. Heb jij echt geen zin om veel moeite te doen, dan is het lopen van een rondje door het park misschien meer wat voor jou.

Aromatherapie

Naast het hebben van een rustgevende werking, is aromatherapie ook goed om menstruatiepijn tegen te gaan. Dompel jezelf onder in een warm bad met etherische oliën of kruiden, steek een aantal kaarsen aan en ontspan. De combinatie van het warme water en de aromatherapeutische geur, zal de pijn snel doen verdwijnen.

Kruiden

Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen om menstruatiepijn te verlichten. Een paar voorbeelden hiervan, zijn Sint-janskruid, Kamille en Duizendblad. Je kunt deze innemen door er bijvoorbeeld thee mee te maken.