De anticonceptiepil Diane-35 is sinds kort verboden in Frankrijk en wordt daarom uit de handel gehaald. Deze maatregel is tot stand gekomen omdat er de afgelopen 25 jaar 4 vrouwen na het gebruik ervan zijn overleden.

Het Frans geneesmiddelenagentschap Agence nationale de sécurité du médicament (ANSM) heeft afgelopen woensdag laten weten dat de anticonceptiepil Diane-35, ook bekend als Evapar 35 of Minerva 35, verboden is in Frankrijk. De pil wordt namelijk in verband gebracht met 4 sterfgevallen waarvan de doodsoorzaak het gevolg van een veneuze trombose is. Daarnaast zijn er bij 125 andere vrouwen niet-dodelijke bloedstolsels in de bloedvaten of de slagaderen opgedoken na inname van het middel.

Volgens het ANSM mogen de pillen alleen nog de aankomende 3 maanden verkocht worden omdat dit wordt gezien als een overgangsperiode. Het agentschap raadt verder de 315.000 Franse vrouwen die de pil slikken aan om daar niet gelijk mee te stoppen, maar eerst langs een arts te gaan.

Nederland

De Diane-35 pil is oorspronkelijk bedoeld om zware acné te verminderen bij jonge vrouwen en wordt in Nederland niet voorgeschreven als anticonceptiepil. Uit de gegevens van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen blijkt dat in ons land het afgelopen jaar ongeveer 185.000 vrouwen gebruik maakten van de Diane-35 of een pil met dezelfde werkzame stof. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldt dat er hier tot op heden nog geen fatale gevallen bekend zijn. Daarom zien zij vooralsnog geen reden om het middel te schrappen.

Als je een overzicht wilt zien van de in Nederland verkrijgbare anticonceptiepillen, dan kun je bij Anticonceptie-online een kijkje nemen.