Een scheiding is al vervelend, maar vaak is het nog vervelender wanneer je ouders een nieuwe vriend of vriendin krijgen. Daarom voor jou een aantal tips over hoe je om kunt gaan met deze nieuwe liefde van je ouders.

Een eerlijke kans

Iedereen verdient een eerlijke kans, dit geldt ook voor de nieuwe liefde van je vader of moeder. Probeer ervoor open te staan en onthoudt dat jullie geen beste vrienden hoeven te worden, maar dat het wel zo fijn is als jullie een beetje met elkaar kunnen opschieten.

Jouw rol

Zorg dat de rol die jij hebt in het leven van je vader of moeder duidelijk is voor hun nieuwe liefde. Geef hem of haar de kans om te wennen aan het feit dat jij ook belangrijk bent. Mocht dit toch niet zo gemakkelijk gaan, dan kun je hier het beste met je vader of moeder over praten.

Goed luisteren

Iets wat erg vervelend kan zijn, is wanneer die nieuwe vriend of vriendin jou ergens op terechtwijst. Vaak zul je denken dat het gebeurt uit pure kritiek, maar het kan best zijn dat er een goede bedoeling achter zit. Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar wat er gezegd wordt, voordat je een weerwoord geeft. Op deze manier kom je er misschien wel achter dat het niet nodig is om discussie te gaan, omdat de terechtwijzing eigenlijk als advies bedoeld was.

Communiceer

Als je het gevoel krijgt dat hij of zij zich teveel met jou bemoeid of jou teveel bekritiseerd, moet je dit laten blijken. Probeer er op een nette manier over te praten en geef hem of haar de kans te begrijpen wat jouw dwars zit. Goede communicatie is erg belangrijk om onnodige problemen te voorkomen.

Geef niet te snel op

Het kan best zijn dat het niet gelijk lekker loopt tussen jou en die nieuwe vriend of vriendin, maar geef niet te snel op. Probeer beleefd te blijven en wie weet gaat het over een tijdje wel beter. Zo niet, dan moet je hier met je vader of moeder over praten. Maak dan duidelijk dat jij je best doet, maar dat het wel van twee kanten moet komen.

Wees voorzichtig met wat je zegt

Soms kan het zijn dat je echt hekel hebt aan de nieuwe vriend of vriendin van je ouders. In dit geval moet je voorzichtig zijn met wat je zegt en tegen wie. Let op de gevoelens van je ouders, want het is niet leuk als jij hun nieuwe liefde tegenover hen gaat zitten afkraken. Praat er bijvoorbeeld over met je beste vriendin. Zo kun je toch jouw gedachten kwijt, maar wordt er niemand gekwetst.