Vroeger was het heel normaal om te trouwen op jonge leeftijd, tegenwoordig is dat meer een taboe. Het is dan ook moeilijk om te bepalen of je al klaar bent voor een grote stap als deze. Want hoe weet je eigenlijk of je te jong bent om te trouwen?

Op een aantal dingen moet je goed letten voordat je in de wolken bent en een ring om je vinger laat schuiven. Volgens deskundigen van het Marriage Project is er geen vaste leeftijd om te trouwen, maar is begin 20 nog vrij jong. Je kunt het dus altijd nog zelf bepalen, mits je wel 18 jaar bent. Zij waarschuwen wel dat je leeftijd veel invloed heeft op het maken van juiste beslissingen en je omgang met geld. Daarnaast zeggen ze ook dat de goedkeuring en steun van familie en vrienden belangrijk voor het slagen van het huwelijk.

Het grootste obstakel is dan ook de vraag of je wel volwassen genoeg bent. Op jonge leeftijd ben je vaak nog niet genoeg in staat om een levenslange beslissing zoals trouwen te maken. Bradford Wilcox laat aan Teen Vogue weten dat het afronden van een opleiding een van de belangrijkste factoren voor het slagen van een lang huwelijk is. School legt namelijk de basis voor het volwassen worden. Dit wordt nog maar eens bevestigd door het onderzoek van Research and Public Education. Hieruit bleek dat het aantal huwelijken onder de 25 jaar sneller uitloopt tot een scheiding.

Gegevens

Uit gegevens van het CBS is gebleken dat de gemiddelde Nederlander pas trouwt na zijn 31e, waarvan 1 op de 3 schokkend genoeg ook weer gaat scheiden. Toch zeggen de experts dat niet alleen de leeftijd een factor is voor het slagen van het huwelijk. Je toekomstige partner moet ook achter jouw persoonlijke doelen staan. Echte liefde bestaat uit het accepteren van elkaars interesses en deze samen willen delen.