Het huis van je ouders vervangen voor een nieuwe studie en woonruimte is voor de meesten best een moeilijke stap. Leren om op eigen benen te staan valt over het algemeen zwaarder dan gedacht. Daarom vind je hier een aantal tips voor als je uit huis gaat.

Los je eigen problemen op

Hoe enthousiast je ook bent om eindelijk op jezelf te wonen, het wordt minder aantrekkelijk wanneer de eerste problemen komen. Ga hier zorgvuldig mee om en probeer je niet door angst te laten leiden. Om zelfstandig te worden kun je het beste eerst zoeken naar een eigen oplossing. Je zult merken dat je hierdoor alleen maar sterker in je schoenen staat.

Zorg voor sociale contacten

Bijna niemand is gelijk enthousiast tijdens de eerste studieweken. Je hebt vaak moeite met het maken van vrienden. Denk dan niet gelijk aan je oude omgeving en probeer zoveel mogelijk nieuwe sociale contacten te maken met andere mensen. Je moet er even de tijd voor nemen, maar daarna zal het je een stuk makkelijker afgaan.

Neem vertrouwde spullen mee

Wanneer je alleen bent in je nieuwe ruimte is het toch wel fijn dat je wat oude vertrouwde spulletjes ziet staan. Het zorgt niet alleen voor warme herinneringen maar het stimuleert ook een rustig gevoel. Natuurlijk moet je niet alles meenemen en spullen los kunnen laten. Het is immers wel een nieuwe start!

Leef je leven!

Eindelijk mag jezelf bepalen wat je wel of niet gaat doen. Geen ouderlijke regels meer en zorgen voor je eigen schema. Zo vond ik het heerlijk dat ik eens de afwas kon laten staan zonder dat ik op mijn vingers werd getikt.

Contact met de oude omgeving

Natuurlijk is het fijn om contact te houden met je oude omgeving. Vergeet deze dan ook absoluut niet! Familie en goede vrienden zorgen voor extra steun als je het moeilijk hebt.

Accepteer

Heb er vrede mee dat je eindelijk volwassen wordt en leer je nieuwe situatie te accepteren. Deze stap heb je gezet omdat je hier aan toe was. Twijfel daarom niet langer aan je keuze.