Uit onderzoek van de GGD blijkt dat jongeren in Zuid-Limburg roekeloos zijn op seksgebied. Ze duiken al op jonge leeftijd met elkaar het bed in, doen het het vaakst onveilig en hebben meer te maken met SOA’S.

De regionale GGD vergeleek 3.000 jongeren uit Zuid-Limburg tussen de 12 en 25 jaar met de rest van het land. Zo bleek dat jongeren uit deze regio vaker onveilige seks hebben dan jongeren uit andere regio’s. Ze beginnen op jonge leeftijd al aan seks, hebben vaker te maken met tienerzwangerschappen, geslachtsziekten en seksueel geweld. Ook wordt er door een derde van de 13- en 14-jarige seksueel actieve jongens en meisjes onveilig gevreeën.

Hoe komt het?

De GGD verwijt de uitkomst aan het sociaal economisch zwakker worden van de regio. Wat weer leidt tot meer kwetsbare jongeren. De laagopgeleide jongeren lopen hierdoor nog een groter risico.

De komende tijd wil de GGD in gesprek met scholen en gemeenten om de problemen te verminderen. Daarnaast worden de ouders gevraagd hun kinderen beter voor te lichten.  Tip: deel condooms uit!