De regels van tanden bleken worden 1 november een stuk strenger. Zo mogen klinieken niet meer zoveel waterstofperoxide gebruiken en mogen alleen tandartsen gebitten bleken.

Momenteel gebruiken klinieken ongeveer 15 tot 35 procent waterstofperoxide in hun bleekmiddelen. Vanaf 1 november 2012 moet dit teruggedrongen worden naar een kleine 6 procent. Het gevolg hiervan is dat het bleekproces langer zal duren. Met 15 tot 35 procent peroxide heb je binnen een anderhalf uur zichtbaar wittere tanden, bij 6 procent is dit niet het geval. Je tanden worden wel witter, maar het kost meer tijd. Mensen zullen bijvoorbeeld ’s nachts een bitje met bleek gel moeten gebruiken.

Volgens Jelle Bartels van Perfect Smile is het logisch dan alleen tandartsen mogen bleken. “Dat straks alleen tandartsen nog mogen bleken, is begrijpelijk. Dat vergroot de veiligheid en de professionaliteit van onze branche. Nu mag iedereen bleken, ook mensen zonder tandheelkundige opleiding. De laatste jaren zijn steeds meer salons en gezondheidscentra dat gaan doen. Die ontwikkeling vinden ook wij zorgelijk,” vertelt hij aan NOS.

Hij ziet echter niets in de vermindering van het peroxide percentage. “Met de 6-procents-norm brengen ze van het ene op het andere moment een hele branche in de problemen, terwijl ik nog geen enkel onomstotelijk bewijs heb gezien dat bleken met hogere peroxidewaarden schadelijk is,” aldus Jelle Bartels.

Risico tanden bleken

Niet zo heel gek dat de regels worden aangepast, want tanden bleken schijnt heel slecht voor je tanden te zijn. Het zuur van de bleekmiddel tast namelijk je tanden aan, waardoor je pijnlijke en overgevoelige tanden kun krijgen. Daarnaast heeft een onderzoek van Kugel Et Al aangetoond aan dat het resultaat maar heel kort zichtbaar is. De helft van de mensen die hun tanden hebbel laten bleken, hebben binnen een week weer de dezelfde kleur tanden als voorheen.