In een oude burgemeesterswoning aan de Herengracht in Amsterdam ligt Tassenmuseum Hendrikje. Ik heb best een tassenverslaving, maar was er nog nooit geweest. De hoogste tijd om er eens verandering in te brengen dacht ik zo.

Ik had een afspraak gemaakt met Katherine Knowles, de pr medewerkster van Tassenmuseum Hendrikje, voor een uitgebreide rondleiding. Het nu grootste museum voor tassen is ontstaan doordat Hendrikje Ivo jaren geleden begon met het verzamelen van deze accessoires. Toen het huis van mevrouw en meneer Ivo te klein werd zochten ze naar een manier om het museum uit te breiden. Dit werd met hulp van een anonieme zakenman en een pand aan de prinsengracht gedaan. Deze voormalige burgemeesterswoning telt inmiddels meer dan 4.000 tassen.

Totaal verschillende modellen

In het Amsterdamse tassenmuseum zie je totaal verschillende modellen van door de eeuwen heen voorbijkomen. Zo zijn er items van bekende ontwerpers als Prada en Hermes, met de hand gekraalde buideltjes en zelfs tassen van dieren te bewonderen. Hiermee bedoel ik niet alleen leer, maar ook modellen waar je echt het lichaam van het dier in verwerkt ziet. Denk bijvoorbeeld aan een leguaan of een kikker op je handtas.

Geschenken en veilingen

De tassen worden geschonken door onbekende mensen en wereldberoemde designers. Daarnaast worden veilingen afgespeurd naar exemplaren van celebrities zoals Madonna. Een van de laatste stukken die het museum gekregen heeft is een klein zilver tasje van de vrouw van de Turkse minister president. Toen deze een paar weken terug een bezoek aan Nederland bracht.

Het tassenmuseum is erg indrukwekkend om een keer gezien te hebben. Ik heb veel dingen gezien, die voor mij onbekend waren op tassengebied. Katherine vertelde me ook veel over de geschiedenis van deze niet te missen accessoire. Zo werden tassen vroeger meer gedragen door mannen dan vrouwen. Van dames werd namelijk niet verwacht dat ze veel bagage bij zich hadden. Een ander leuk weetje vond ik ook dat de schoudertas pas in de 19e eeuw inkwam. Daarvoor werden tassen vooral om de pols gedragen.