Vriendinnen heb je in vele soorten en maten. Je hebt lieve vriendinnen, grappige vriendinnen, feestende vriendinnen en afwezige vriendinnen. Ze zijn er met chocolade voor je als je vriend het uitmaakt en met champagne als je slaagt. Wat voor vriendinnen je ook hebt, ze zijn belangrijk voor je.

De serie Sex and the City is het perfecte voorbeeld van verschillende soorten vriendinnen. In deze serie zijn Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda hele goede vriendinnen terwijl ze allemaal een heel ander type zijn. Samantha is nogal een feestbeest en kiest haar vrijheid boven alles terwijl Charlotte meer een type is voor huisje, boompje, beestje. Miranda is ambitieus, wil graag carrière maken en is georganiseerd ingesteld. Carrie is echter een stuk spontaner, ze koopt van haar laatste geld een heel mooi paar Manolo Blahnik’s maar heeft vervolgens geen geld om de huur te betalen.

Toch werkt de vriendschap tussen de 4 vriendinnen zo goed omdat ze elkaar aanvullen. De spontane Carrie wordt door de georganiseerde Miranda weer met beide benen op de grond gezet en de brave Charlotte komt op plaatsen waar ze normaal gesproken nooit komt met losbol Samantha.

Misschien herken je dit in je eigen vriendinnengroep ook. De 1 zorgt altijd dat jullie naar de leukste feestjes gaan en regelt een andere vriendin de vakantie. Ook is het vaak zo dat je niet al je vriendinnen even vaak ziet. Met de 1 spreek je misschien vaker individueel af en vertel je meer persoonlijkere dingen terwijl je de ander alleen ziet wanneer jullie met heel de groep zijn.

Vriendinnentypes

Vriendinnen kan je onder verdelen in verschillende types, psychologe Cecilia d’Felice heeft hier wel een hele leuke manier voor gevonden. In haar boek 21 Days to a new you vergelijkt ze verschillende soorten vriendinnen met schoentypes.

Het statement-schoentype

Volgens de psychologe is deze vriendin niet verlegen om haar mening te verkondigen en staat ze bekend om haar gevat- en eerlijkheid. Daarnaast maakt ze haar vriendinnen altijd aan het lachen. Ze is snel over een relatiebreuk heen en blijft niet hangen in het verleden. Ook heeft ze een hele rits aan verschillende vriendjes gehad.

Het stilettotype

Avondjes uit met deze vriendin zijn onvergetelijk, ze haalt het beste in haar anderen vriendinnen naar boven. Door deze vriendin besef je dat je op de dansvloer al je zorgen kan vergeten en moet genieten van het moment. Medelijden tonen of zich inleven in haar vriendinnen is niet het sterkste punt van het stillettotype, kom daarom bij haar niet aan met een klaagzang.

Het ballerina-type

Het ballerina-type kent haar vriendinnen het beste en zal je bijstaan met goede raad en daad en heeft de chocolade en tissues al klaar staan bij een break-up. Ze kan goed luisteren maar is geen goede partij om iets avontuurlijks als skydiven mee te gaan doen.

Het brogue-type

Dit is een vriendin met ambitie. Dit soort types leer je op reis kennen of tijdens een school/werk project. Met deze vriendin klikt het meteen maar jullie maken waar weinig plannen, deze vriendin leeft van dag tot dag. In de tijden dat je hier niet ziet hebben jullie weinig contact maar als jullie elkaar zien is het weer ouderwets gezellig.

Sex and the City vriendinnen

Ik vond deze vergelijking erg leuk gedaan en zag de verschillende types ook terug in de Sex and the City vriendinnen. Zo is Carrie naar mijn idee duidelijk een ‘statement’-type. Vraag jij je trouwens af wat dat precies voor schoenen zijn? Ik ook dus heb het even opgezocht, statement schoenen zijn erg opvallend en vaak echte eyecatchers door blokhakken, opvallende prints of een rare vorm.

Samantha is een stilleto-type, met deze vriendin ga je graag stappen en heb je veel plezier. Charlotte is overduidelijk een ballerina-type en Miranda een brogue-type. Voor degene die zich ook afvragen wat brogue schoenen zijn, dit zijn platte schoenen die veel weg hebben van mannenschoenen.

Natuurlijk ben je nooit helemaal 1 type maar meer een combinatie van meerdere, maar er is vast wel een type dat overheerst. In welk van het vriendinnentype herken jij jezelf en welk type zijn je vriendinnen?