De 1e keer seks komt voor veel jongeren onverwachts, dit geldt voor 38 procent van de jongens en 31 procent van de meisjes. Daarnaast heeft 29 procent van de meiden spijt van de 1e keer seks, 16 procent van de jongens deelt dit gevoel.

Dit is onder andere naar voren gekomen uit het 2e onderzoek Seks onder je 25e wat in 2011 is uitgevoerd door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. Het 1e onderzoek vond in 2005 plaats. In dit onderzoek, wat onder bijna 8000 jongeren is uitgevoerd, kwamen vragen over het seksuele gedrag en beleving van jongeren voor.

Geen losgeslagen jeugd

Wordt er door veel mensen, mede dankzij programma’s als Oh Oh Cherso en New Chicks, gedacht dat wij als jeugd van tegenwoordig nogal losgeslagen zijn en het met Jan en alleman doen, niets is minder waar. Uit het onderzoek Seks onder je 25e komt naar voren dat het seksuele gedrag van jongeren in 6 jaar tijd bijna niets is veranderd. Zo is de gemiddelde leeftijd voor seks nog steeds hetzelfde, met 17,1 jaar heeft de helft van de jongeren sekservaring.

Minder positief is het feit dat meisjes en homo- of biseksuele jongens moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. 17 procent van de meiden en 4 procent van de jongens geeft aan wel eens gedwongen te zijn tot een seksuele handeling die ze eigenlijk helemaal niet wilde. Daarnaast heeft ruim 7 procent van de meisjes wel eens seks gehad tegen hun zin in. Verder wordt er af en toe geweld gebruikt of wordt iemand boos om toch seks te krijgen

Ander laten genieten

De eerste keer seks is niet voor iedereen even leuk, voor 38 procent van de jongens en 31 procent van de meiden komt dit onverwachts. Hierdoor zijn ze niet voorbereid en beschermen zich slecht tegen zwangerschap en soa’s. De meest genoemde reden onder jongens om seks te hebben is om de ander te laten genieten. Blijkbaar doen de jongens dan toch wat fout, 1 op de 4 meisjes vond de 1e keer seks vervelend, 22 procent had liever nog willen wachten en 29 procent had spijt.

Puntje voor verbetering is het condoomgebruik, bij de 1e keer seks gaat dit nog goed en maakt 75 procent van de jongeren hier gebruik van. Binnen een nieuwe relatie is een condoom niet erg populair, 13 procent stopt binnen een week met het gebruik hiervan en een groot deel, tweederde, heeft zicht niet laten testen op hiv of soa’s.

Uit de kast


De leeftijd waarop jongens uit de kast komen is in 6 jaar tijd gedaald van 17,8 jaar naar 16,6. Bij lesbische meisjes is de leeftijd niet veel veranderd en blijft deze liggen op 15,9 jaar. Helaas wordt seksueel gedrag met iemand van hetzelfde geslacht nog niet helemaal geaccepteerd. Zo keurt de helft van alle jongens en 25 procent van de meisjes het af als 2 jongens op straat met elkaar zoenen. Bij 2 zoenende meisjes ligt het anders, 25 procent van de meisjes staat hier negatief tegenover. Opvallend is dat van de jongens maar 16 procent een probleem heeft met zoenende meisjes, hoe zou dat toch komen?