Ondanks dat veel meiden zich bezig houden met hun gewicht door afvallen of te sporten heeft een groot gedeelte van hen moeite met het herkennen van gewichtstoename. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de University of Texas Medical Branch.

De University of Texas Medical Branch heeft een onderzoek gedaan naar gewichtstoename bij vrouwen. Aan dit onderzoek deden bijna 500 mensen mee met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. De deelneemsters werden 36 maanden gevolgd en beantwoordden elke 6 maanden een vragenlijst waar de belangrijkste vraag was of ze het gevoel hadden dat ze zwaarder waren geworden.

Anticonceptie

Ruim 30 procent van de vrouwen kon gewichtstoename niet goed herkennen. Zo waren ze niet in staat om een toename van 2 tot 4 kilo in 6 maanden tijd te signaleren bij zichzelf. De deelneemsters die anticonceptie gebruiken of over een donkere huidskleur bezitten konden de toename van gewicht beter herkennen dan de rest.

Volgend de onderzoekers is er nog geen verklaring gevonden waarom de deelneemsters met een donkere huidskleur beter in staat waren om te merken of ze aangekomen waren of niet. De vrouwen die anticonceptie gebruiken zouden volgens de onderzoekers bewuster met hun gewicht bezig zijn omdat er vaak wordt gedacht dat het gebruik van anticonceptie leidt tot gewichtstoename.