We weten allemaal dat slapen belangrijk is om overdag goed te kunnen functioneren. Alleen door al die feestjes en bergen huiswerk neigen we snel om slapen te zien als bijzaak. Daarom heb ik voor jullie wat tips voor een goede nachtrust uitgezocht.

Structuur

Probeer regelmaat te vinden in je ritme. Het is te begrijpen dat je in het weekend soms op andere tijden naar bed gaat, maar probeer in ieder geval doordeweeks elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo raakt je lichaam gewend aan het patroon en dan val je ’s avonds ook makkelijker in slaap.

Geen middagdutjes

Middagdutjes verstoren je ritme dus probeer deze te vermijden. Anders kan je ’s nachts weer niet in slaap komen.

Blijf bij jezelf

Kijk naar hoeveel nachtrust jij nodig hebt om fit te zijn en niet naar hoeveel nachtrust anderen nodig hebben, dit is namelijk voor iedereen verschillend.

Ontspan

Een ontspannen mens slaapt veel dieper dan iemand met stress. Probeer daarom ruzie ’s avonds zo veel mogelijk te vermijden en ontspan voordat je gaat slapen. Per persoon verschilt het wat ontspannen is, maar je kunt denken aan lezen, het nemen van een warm bad of een stukje wandelen.

Blijf niet woelen

Als je na een kwartier nog steeds niet in slaap bent gevallen, ga even iets anders doen totdat je weer slaperig wordt. Anders ga je piekeren, tobben en woelen.

Zet problemen van je af

Als je ergens mee zit, neem je problemen niet mee naar bed. Schrijf het van je af of praat erover, anders ga je slecht slapen.

Sport meer

Je kunt beter slapen als je meer lichamelijke inspanning hebt gehad. Als je veel zit op een dag, kan je ’s avonds nog een uurtje hardlopen, wandelen of fietsen.

Eet regelmatig

Probeer zware maaltijden vlak voordat je gaat slapen te vermijden. Ook met een lege maag kan je ook niet goed slapen dus als je honger hebt, kun je het beste een cracker eten.

Drink geen alcohol

Een wijntje op zijn tijd is lekker en je valt er makkelijker door in slaap. Maar met alcohol op slaap je wel veel lichter. Ik weet dat zeker op feestjes alcohol moeilijk te vermijden is, dus probeer vooral doordeweeks zo min mogelijk alcohol te drinken.

Vermijdt cafeïne

Probeer na de lunch cafeïne bevattende dranken te vermijden, zoals thee, koffie, cola of energiedranken. Als je dan toch voor het slapen gaan iets warms wilt drinken, kan je denken aan kruidenthee zonder suiker of een anijsblokje opgelost in warme melk.

Rook niet

Het effect van nicotine is bijna hetzelfde als het effect van cafeïne. Het maakt je namelijk alerter, scherper en het geeft een opwekkend gevoel. Laat die sigaretten dus voortaan liggen, vlak voordat je gaat slapen.

Rustige omgeving

Je kunt beter slapen in een opgeruimde slaapkamer met weinig licht. Als je last hebt van herrie om je heen, kan je oordopjes kopen.

Geschikt bed

Een goed bed kan voor iedereen verschillen. Kies daarom een matras of deken met textiel dat jij prettig vindt. En als je een bed gaat kopen, let ook op de grootte ervan.