Als je seks hebt gehad zonder condoom is het mogelijk dat je een soa hebt. Daarom heb ik voor je uitgezocht waar je soa-test kunt laten doen.

Onveilige seks met een onbekende is niet het slimste wat je kunt doen, maar het is nog dommer om rond te blijven lopen met een mogelijke soa. Ook al heb je geen klachten, het is toch handig om zo snel mogelijk een soa-test te laten uitvoeren. Hier vind je meer informatie over waar je een soa-test kunt laten doen.

Huisarts

Een soa-test via de huisarts wordt vergoed door jouw zorgverzekering. Soms neemt de huisarts zelf een kweekje af, maar jouw dokter kan je ook doorverwijzen naar een gynaecoloog of dermatoloog. Een huisarts heeft beroepsgeheim, maar ik kan me voorstellen dat je het vervelend vindt om naar de dokter te gaan, omdat hij waarschijnlijk een bekende van je is.

Soacentra

Sommige meiden vinden het niet prettig om naar hun eigen huisarts te gaan voor een soa-test, maar gelukkig bestaan er soacentra. Deze centra zijn vaak onderdeel van de GGD, hier kan je anoniem en meestal gratis een soatest laten uitvoeren. De soacentra zijn er door heel Nederland, maar het nadeel hiervan is wel dat je eerst moet uitzoeken waar een soacentrum bij jouw in de buurt is.

Soa-zelftest

Via internet zijn er een hoop soa-zelftesten beschikbaar, alleen krijg je hierbij niet de begeleiding die je wel krijgt bij een soacentrum of bij de huisarts. Zo bestaan er speciale hiv-zelftesten en chlamydia-zelftesten, maar ook producten die meerdere zelftesten bevatten. Het is volledig anoniem, maar het nadeel is dat het geld kost en dat je niet zeker bent van de betrouwbaarheid.