Veel studenten kunnen een eigen huisje niet betalen, maar een studentenkamer wel. Kortom een huis delen houdt in dat je te maken krijgt met huisgenoten en dat kan lijden tot problemen. Om dit te voorkomen vind je hier tips voor het delen van een huis.

Respect

Het belangrijkste is natuurlijk dat je respect hebt voor de mensen met wie je samenwoont. Zo laat je elkaar in je waarden, gebruik je geen spullen van de ander zonder dat je het gevraagd hebt en maak je zeker niets van elkaar stuk. Onthoudt dat wanneer jij moeilijk doet, de ander dat ook zal doen.

Met vriendinnen

Jullie kennen elkaar van school en daar kunnen jullie het heel goed met elkaar vinden. Het lijkt daarom ideaal om samen een appartementje te delen, maar dat is niet altijd zo. Misschien dat jullie uiteindelijk wel heel erg verschillend zijn en het helemaal niet bevalt. Maak van te voren afspraken over het schoonhouden, de was, jongens, geld en uitgaan.

Met een koppel

Je vriendin wil samenwonen met haar vriend, maar zoekt nog iemand die een kamer wil huren in hun huisje. Bedenk voordat je ja zegt wat er allemaal fout kan gaan. Zo kunnen ze veel ruzie krijgen en jou daarin mee sleuren en in het ergste geval kan het uitgaan en zit je nog zonder kamer of moet je ineens veel meer betalen.

Huisgenoten

Wanneer je met vreemden samen gaat wonen, moet je rekening houden met een aantal punten. Zo is het handig om te weten hoe oud de mensen zijn, het is fijner wanneer je huisgenoten ongeveer even oud zijn. Daarnaast kun je dan bedenken of je ’s nachts gestoord zult worden door wilde feestjes of dronken huisgenoten. Hobby’s van je huisgenoten lijken niet interessant, maar als je er eenmaal woont en je komt erachter dat je buurvrouw iedere middag graag blokfluit speelt word je vast niet blij.

Rekeningen

Hoe verdelen jullie de rekeningen? Betaalt eerst iemand ze en krijgt diegene vervolgens geld van de rest? Betaalt iedereen evenveel aan de rekeningen van gas, water en licht? Dit is een belangrijk punt om van te voren over na te denken! Bespreek dit, voordat je er gezeur over krijgt.

Huisregels

Bestudeer de huisregels zodat je weet wat je te wachten staat en of je het er mee eens bent. Zijn er nog geen huisregels? Stel die dan op samen met alle bewoners van het huis.