Natuurlijk is het beter om ervoor te zorgen dat je de morning after pil niet nodigt hebt, maar soms kun je er niets aan doen. Daarom vind je hier allerlei informatie die je moet weten over de morning after pil.

Waarom?
Wanneer je condoom is gescheurd of je de pil vergeten bent, is de morning after pil natuurlijk de uitkomst. Deze pil, ook wel een noodpil genoemd, is geen anticonceptiemiddel. De morning after pil is een pil die je slikt, nadat je onbeschermde seks hebt gehad, om zo te voorkomen dat je zwanger wordt.

Wanneer?
Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer je wacht met het slikken van de morning after pil, hoe minder groot de betrouwbaarheid is. Het beste is om de pil binnen 24 uur na de onbeschermde seks te slikken. De bedoeling is dat je hem sowieso binnen 72 uur (drie dagen) slikt, anders heeft de morning after pil geen zin meer.

Waar?
Sinds januari 2005 kunnen we voor de morning after pil terecht bij iedere drogist en apotheek. Vroeger had je een doktersrecept nodig om aan deze pil te kunnen komen. Als je onder de 21 bent, wordt de morning after pil vergoed door de verzekering. Maar dan heb je wel een doktersrecept nodig.

Wat?
De morning after pil bestaat uit twee tabletten die je tegelijkertijd moet innemen. Helaas kunnen er ook bijwerkingen aan deze pil verbonden zijn, zo is het mogelijk dat je last krijgt van hoofdpijn en misselijkheid. Mocht je binnen drie uur na het slikken van de pil braken, dan bestaat de kans dat je de pil hebt uitgespuugd. Dan zul je een nieuwe moeten slikken.

De morning after pil is verkrijgbaar voor ongeveer 16 euro.