Je ouders die gaan scheiden, het is voor veel meiden één van de ergste dingen die ze zich kunnen bedenken. Maar helaas is het voor veel van hen ook de keiharde werkelijkheid. Hieronder vind je een aantal tips die deze lastige, verdrietige situatie een stukje makkelijker zullen maken.

Vraag
De kans is groot dat je het al aan had zien komen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het als een bliksemslag bij heldere hemel komt. In beide gevallen heb je waarschijnlijk een heleboel vragen die je eigenlijk niet durft te stellen.

Wees absoluut niet bang om dit wel te doen, het lucht op om antwoord op je vragen te krijgen. Zo krijg je meer duidelijkheid over het hoe, waarom en wat nu verder.

Schuldgevoel
Voel je absoluut niet schuldig en denk ook niet dat jij de reden van de scheiding bent. Als twee mensen niet meer van elkaar houden en niet meer bij elkaar willen zijn, heb jij daar echt helemaal geen schuld aan!

Duidelijkheid
Maak duidelijke afspraken met je ouders. Waarschijnlijk ben je te oud om echt het ene weekend bij je vader te zijn en het andere weekend bij je moeder. Wees daarom duidelijk zodat je ouders allebei rekening kunnen houden wanneer je er wel en wanneer je er niet bent.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld naar je moeder toe als je vader moet overwerken en andersom. Dat is een stuk gezelliger dan alleen thuis zitten.

Partij
Als je ouders met ruzie uit elkaar gaan, is de situatie nog vervelender dan wanneer ze als vrienden uit elkaar gaan. Hierdoor krijg jij het idee dat je partij moet kiezen terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt.

Wanneer je moeder allemaal nare dingen over je vader zegt, of andersom, is het echt niet gek als jij zegt dat je dit niet wilt horen. Als ze echt zo graag wilt klagen, moet ze maar gewoon naar haar vrienden gaan en jou hier niet mee lastig vallen.

Een ander
Het kan zo zijn dat je ouders gewoon uit elkaar gegroeid zijn en niet meer van elkaar houden. Lastiger wordt het als je vader of je moeder iemand anders ontmoet heeft. Je eerste gevoel zegt waarschijnlijk dat die derde persoon een enorme eikel is en je vader of moeder van jullie gepikt heeft.

Het is misschien niet gemakkelijk, maar probeer hem of haar alsjeblieft een kans te geven. Je ouders hebben hier ook niet voor gekozen, verliefdheid houd je nou eenmaal niet zo eenvoudig tegen.

Lucht je hart
Hou dit nieuws niet voor jezelf, maar praat erover met je vriendinnen, iemand op school, je broers of zussen of andere familieleden. Zo kunnen zij je steunen en je door deze moeilijke tijd heen helpen.

Een dagboek is voor sommige meiden ook een uitkomst. Daarin kun je alles op schrijven en hoef je je helemaal nergens voor te schamen.

Weer bij elkaar
Fantaseer niet dat je ouders ooit weer bij elkaar komen, want die kans is heel klein. Scheiden is iets waar je lang over na denkt, behalve bij de sterren dan, en dit doe je absoluut niet zomaar. Natuurlijk heb je liever dat je ouders bij elkaar zijn en dat jullie een gelukkig gezinnetje zijn.

Maar als je ouders niet meer bij elkaar willen zijn, niet meer van elkaar houden of als er een ander in het spel is dan gebeurd dat gewoon nooit meer. Verdoe je tijd daarom niet met het fantaseren hierover, want daar schiet je niets mee op.

Accepteren
Het is een lastige periode waarin er veel veranderd, maar het beste is om deze enorme verandering te accepteren. Probeer er het beste van te maken en ga door met je leven, hoe moeilijk dit af en toe ook lijkt.