De meeste Nederlanders vinden dat de grens van alcoholgebruik verhoogd moet worden. In plaats van een biertje bestellen op je 16e, vinden we massaal dat dit pas op je 18e zou moeten kunnen.

Zes op de tien Nederlanders vindt dat je niet op 16-jarige leeftijd, maar op 18-jarige leeftijd alcohol mag kopen. Dit komt als resultaat uit een onderzoek van Intomart/GFK in opdracht van de West-Friese gemeenten. In Enkhuizen en Hoorn, plaatsen in West-Friesland, weten veel jongeren geen maat te houden. Maar liefst 43 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar in deze gemeente, is een zware alcoholgebruiker.

De vele alcoholische drankjes die door de jongeren naar binnen worden gegoten, is voor de West-Friese gemeenten reden geweest om leeftijdsverhoging voor alcoholgebruik aan te vragen. Ondanks dat het kabinet hier geen voorstander van is, wordt er binnenkort gedebatteerd over de aanpassingen van de Drank- en Horecawet. Tieners onder de 16 riskeren in de toekomst wel een boete voor het drinken van alcohol.

Wat mij betreft kan het geen kwaad de leeftijdsgrens te verhogen, in Nederland wordt al op veel te jonge leeftijd alcohol gedronken. De meeste kinderen van 12 jaar hebben zelfs al eens een alcoholhoudend drankje gedronken, dat is een veel te jonge leeftijd om met alcohol bezig te zijn. Bovendien horen wij als Nederlanders bij de stevigste drinkers in Europa.