Parfums bestaan vaak uit een combinatie van bijzondere ingrediënten. Toch stond ik er even van te kijken toen ik hoorde dat er een parfum gemaakt van poep bestaat.

Jammie Nicholas heeft een parfum ontwikkeld gemaakt van poep. Voor de bijzondere geur, die de naam Surplus kreeg wat overschot betekent, gebruikte hij zijn eigen uitwerpselen die hij combineerde met zijn urine en met oliën van zijn haar en huid.

Hoewel de geur van het parfum mij niet al te aangenaam lijkt, kreeg Nicholas het voor elkaar om de penetrante geur om te zetten in iets zoets. “Mensen vinden het parfum lekker, ze zeggen dat het een sterke en interessante geur is. Wanneer ik dan zeg waar het van gemaakt is, zijn ze verbaasd. Sommigen mensen reageren enthousiast, maar andere laten het geurkaartje van schrik vallen,” aldus Nicholas.


In totaal creëerde Nicholas 85 flesjes Surplus. Het bijzonder parfum wordt verkocht bij een kunstgalerij in Londen waar al meer dan 20 flesjes over de toonbank gingen. Goedkoop is de geur overigens niet, het parfum kost ongeveer 50 euro en dat vind ik toch vrij prijzig voor een flesje poep!