Ben jij flexibel en heb je geen problemen met zien of horen? Heb je een brede woordenschat en vind je het leuk om je handen te gebruiken? Dan is de opleiding tot Leraar of Tolk Nederlandse Gebarentaal echt iets voor jou.

Als tolk van de Nederlandse Gebarentaal is het de bedoeling dat je jouw eigen mening voor je houdt en alleen vertaalt wat er in het gesprek gezegd wordt. Dit kan voor enkele meiden een probleem zijn. Natuurlijk mag je als leraar van de Nederlandse Gebarentaal wel een eigen mening hebben, maar die moet je niet hoe dan ook duidelijk willen maken. Je moet over goede sociale vaardigheden beschikken, zelfstandig kunnen werken en een goed taalgevoel hebben om dit beroep uit te kunnen oefenen.

De opleiding
De opleiding Leraar of Tolk Nederlandse Gebarentaal is vierjarige HBO opleiding. In het eerste jaar maak je kennis met de Nederlandse Gebarentaal en de Dovengemeenschap. In alle leerjaren wordt door middel van stages aandacht besteed aan de praktijk.

Meteen aan het begin van je opleiding maak je een keuze of je verder wilt als leraar of als tolk. Als je kiest voor de richting Leraar Nederlandse Gebarentaal wordt er meer aandacht besteed aan de vakken onderwijskunde en vakdidactiek.

Bij de richting tolk Nederlandse Gebarentaal worden de vakken interactievaardigheden en tolkvaardigheden meer uitgediept.

Na je opleiding
Wanneer je de opleiding Leraar of Tolk Nederlandse Gebarentaal afgerond hebt, kun je aan de slag bij een instelling of bemiddelingsbureau voor doven of slechthorenden. Daarnaast kun je ook leerlingen met gehoorproblemen begeleiden op school of mensen in de privé- of werksfeer helpen.

De meeste tolken werken als freelancer en in principe maar 20 uur per week. Dat komt omdat het een mentaal en fysiek zwaar beroep is en je vaak lang moet reizen.