Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat het virus dat wordt overgedragen door orale seks de grootste oorzaak is van keelkanker bij mensen onder de 50 jaar.

Een tijdje geleden werden we al doodgegooid met de discussie over inentingen bij jonge meiden. Toen bleek dat inentingen tegen het HPV virus baarmoederhalskanker kon voorkomen. Maar nu is het de beurt aan de mannen. Wetenschappers vinden namelijk dat alle jongens ingeënt moeten worden tegen het virus. Het HPV virus, dat overgedragen kan worden door onveilige seks, kan kanker veroorzaken.

De studie werd gedaan onder 300 mensen, hieruit bleek dat de mensen met meer dan 6 sekspartners bijna 9 keer meer risico lopen besmet te raken met het HPV virus. In 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker is dit virus de boosdoener. Maar dat is niet de enige ziekte die je kunt krijgen van dit virus, ook wratten en andere soorten tumoren komen voor.

Vroeger was de kans op mond- en keelkanker bij oudere mannen die rookten of dronken veel groter, maar nu krijgen steeds vaker jongeren deze ziekte. Uit de studie blijkt dat hoe meer seks partners je hebt, hoe groter het risico is op een orale infectie. Dit zegt professor Maura Gillison van een Amerikaanse universiteit. Ook bleek uit een onderzoek dat jongeren orale seks minder risicovol vinden dan echte seks. Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken!