Kun jij gemakkelijk uit je woorden komen en lukt het jou mensen te overtuigen? Vind je het leuk om mensen advies te geven en kun je zowel individueel en in een team werken? Dan is een baan als diëtiste waarschijnlijk iets voor jou.

Als diëtiste heb je met een heleboel verschillende mensen te maken. Zo heb je cliënten die te dun zijn, maar ook die te dik zijn. Daarnaast zijn er ook cliënten die door een ziekte een bepaald dieet moeten volgen. Het is jouw taak als diëtiste om al deze mensen het goede dieet voor te schrijven en hen advies te geven.

De opleiding
Voor een baan als diëtist heb je de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek nodig. Deze opleiding is erg breed en duurt vier jaar. Je leert er een heleboel over algemene en afwijkende voeding, maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan presentatietechnieken, marketing en onderzoeksvaardigheden.

De opleiding tot diëtiste is erg praktijkgericht. Tijdens je studie oefen je bijvoorbeeld met simulatiepatiënten, zodat je er al een beetje aan kunt wennen. Al vanaf het eerste jaar voer je veel opdrachten uit in de praktijk en je gaat ook nog stage lopen.

Je kunt je de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek helemaal eigen maken, want je mag kiezen voor bepaalde minors (bijvakken) en een praktijkopdracht.

Na de opleiding
Na het afronden van de studie Voeding & Diëtetiek kun je als diëtist aan de slag in de gezondheidszorg. Je geeft advies en motiveert de mensen hun eetgewoonten aan te passen. Je kunt na deze opleiding ook bij een instelling gaan werken, dan adviseer je ook over de bevoorrading, bereiding en distributie van de producten.

Als je liever niet in de gezondheidszorg wilt werken, zijn er als diëtist ook andere mogelijkheden. Zo kun je bij een sportschool gaan werken, maar je kunt ook je eigen voedingsadviesbureau beginnen.