De donkere winteravonden zijn perfect om spelletjes met elkaar te spelen. Maar kies een keer niet voor de WII en alle andere moderne spelletjes, maar voor ouderwets gezelschapsspel. Hieronder heb ik een aantal leuke gezelschapspelletjes voor jullie op een rijtje gezet.

Sjoelen
Wie een sjoelbak thuis heeft, moet hem absoluut weer eens uit de kast halen. De bedoeling van dit spel is de hoogste score te behalen door de sjoelschijven door de gleufjes te laten glijden. Ik ben altijd heel fanatiek met dit spel.

Party & Co
Party & Co lijkt een klein beetje op ganzenbord. Maar bij Party & Co bestaat het hele bord eigenlijk uit opdrachten. Voor alle opdrachten is er een bepaald teken, zo is er een teken voor liplezen, tekenen, een vraag, verboden woord, uitbeelden en nog een keer gooien. Je moet dan een kaartje pakken en de opdracht uitvoeren die bij het tekentje hoort waar jouw pion op staat.

Dit spel is het best verkochte bordspel ter wereld. Het doel is zoveel mogelijk straten te kopen, zodat je er daarna huizen en hotels op kunt bouwen. Je krijgt geld wanneer iemand in jouw straat komt, maar je moet zelf natuurlijk ook betalen als je in de straat van iemand anders komt. Pas op voor de gevangenis want daar kom je pas uit als je 1 of 6 gooit.

Monopoly

Bingo
Bingo, wie kent het niet? Vaak is de eerste ronde de bovenste of onderste rij, misschien nog een ronde met de bovenste en de onderste rij en daarna vaak de hele kaart. Ik word altijd heel fanatiek als ik er nog maar een paar moet en wanneer ik dan eenmaal bingo heb, laat ik dat ook lekker luid aan iedereen weten.

Levensweg
De bedoeling van het spel Levensweg is zo rijk mogelijk worden. Het lijkt op een echt mensenleven, zo begin je bij school en ga je daarna werken. Daarnaast kun je ook nog kinderen krijgen, de loterij winnen, gechanteerd worden of in de schulden komen. Aan het eind wordt het geld van iedereen geteld, wie het meeste geld heeft wint.

Scrabble
Bij dit spel kun je laten zien hoe breed je woordenschat is. Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten binnen te halen met de woorden die je hebt bedacht. Iedere letter is een aantal punten waard en soms worden die punten verdubbeld of kan zelfs het hele woord twee keer meetellen.

Mens-erger-je-niet
Iedere speler heeft een eigen begin en eindpunt en vier pionnen. De pionnen moeten van het begin naar het eindpunt komen door een rondje over het bord te maken. Wie als eerste alle pionnen bij zijn eigen eindpunt heeft, wint het spel. Wanneer 6 gegooid wordt, moet er een nieuwe pion het veld op.

Vind jij het net als ik leuk om dit soort spellen te spelen of ben je meer van de online games?