Samenwonen. Het klinkt je als muziek in de oren als je net besloten hebt om te gaan samenwonen. Maar pas op want nu je zo vaak samen bent is een ruzie ook sneller begonnen. Ik heb wat tips voor je om het makkelijker te maken.

Woonruimte
Hebben jullie al een huis gevonden? Of ga jij bij hem wonen of juist andersom? Huren of kopen? Waar moet het huis aan voldoen? Bespreek dit samen voordat je op zoek gaat. Nog een extra tip: Als het lukt ga voor 1 extra kamer, zodat als jullie ruzie hebben je eventjes weg kan bij elkaar.

Geldzaken
Veel stelletjes gaan uit elkaar vanwege geldzaken. Spreek goed af hoe het bij jullie zal gaan. Nemen jullie een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten? Wie betaalt de boodschappen? Maak een overzicht van jullie vaste lasten en inkomsten.

Het huishouden
Niemand vindt het leuk om het huis schoon te maken. Helaas moet het toch gebeuren. Om ervoor te zorgen dat jij niet meer doet dan je vriend moeten jullie zorgen voor duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld hij kookt en doet de boodschappen, dan doe jij de was en het stoffen en stofzuigen. Zorg ervoor dat de taken eerlijk verdeeld zijn.

Inrichting
Er is een grote kans dat jullie niet de zelfde smaak hebben qua inrichting. Voordat je dadelijk staat te ruziën in de IKEA is het slim om te weten wat zijn smaak is. Wees bereid om ook toe te geven naar zijn stijl. Probeer daarom een goede combinatie te vinden tussen jullie smaken.

Dit zijn een paar puntjes waarop je heel wat ruzies kunt besparen. Natuurlijk stuit je nog wel op andere ergernissen. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk blijft over wat je fijn vindt en wat niet.

Samenwonen is echt geweldig als het goed gaat. Probeer vooral niet te vergeten om te genieten van elkaar.