Voel je zweet al uitbreken als je alleen al aan examens denkt? Dan kunnen de volgende 8 tips tegen examenstress je misschien wel helpen, om jezelf te kalmeren zodat je in het vervolg je concentratie kan richten op je doel, namelijk het halen van een 10!

Om het beste uit jezelf te halen en je zenuwen onder controle te houden, moet je de nadruk niet teveel leggen op de druk van het slagen voor het examen of tentamen. Als dit je niet zo goed lukt, dan moet je eens kijken of je wat een de volgende tips tegen examenstress hebt.

1. Genoeg slapen
Het klinkt misschien als een cliché, maar een goede nachtrust doet wonderen. Zorg ervoor je minimaal 8 uur slaapt, zodat je weer fris en fruitig aan de volgende dag kan beginnen.

2. Eet gezond
Zorg ervoor dat je gezonde voeding binnenkrijgt, dat voldoende vitaminen en mineralen bevat. Start de dag ook altijd met een ontbijt, bijvoorbeeld met bruine boterhammen en iets van fruit, want op een lege maag kunnen je hersenen tenslotte niet werken.

3. Geen cafeïne
Je denkt misschien dat koffie en Red Bull je wakker en alert houden zodat je kunt studeren, maar je wordt er alleen maar onrustig en ongeconcentreerd van. Drink liever water of een sapje.

4. Blijf rustig
Als je nog maar een paar dagen verwijderd bent van het examen of tentamen, ga dan niet als een gek nog alle leerstof doornemen. Lees de samenvattingen rustig door en je zult zien dat alles weer naar boven komt.

5. Beweging
Zodra je de tijd hebt, zorg er dan voor dat je wat beweging krijgt. Op deze manier kun je wat stress van je afslaan, bijvoorbeeld met tennis, of je laat die zenuwen verdwijnen met yoga.

6. Wees voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je weet wat je moet leren, wat voor materialen je nodig hebt tijdens het examen of tentamen, in welk lokaal je moet zijn, etc. 

7. Concentreer op je ademhaling
Als je merkt dat je tijdens het examen of tentamen een soort paniekaanval krijgt, doe dan je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling. Adem vervolgens diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit een aantal keer en ga verder met je toets als je er klaar voor bent.
 
8. Blijf positief

Met een positieve instelling kom je ook al een heel eind. Heb daarom vertrouwen in jezelf en wees overtuigd van je eigen kunnen.