Het is zover je hebt besloten om uit huis te gaan. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je nou eigenlijk op letten of rekening mee houden als je uit het ouderlijk huis gaat?

Zorg voor een inkomen

Maar weinig van ons hebben al zoveel geld dat ze niet hoeven te werken. Voor je uit huis gaat, is het dus belangrijk dat je een baantje hebt waarmee je de huur kunt betalen. Natuurlijk helpt je studiefinanciering ook mee, maar zorg altijd voor extra geld. Probeer niet te gaan lenen, want dat geld moet je uiteindelijk terug gaan betalen.

Zoek een goede buurt uit

Ga voor jezelf na waar je wilt wonen en hoeveel geld je wilt uitgeven. Het kan zo zijn dat met wat jij per maand kwijt wilt zijn aan een kamer/huis het niet precies is zoals jij het wilt. Wees bereid om een compromis te stellen. Dan moet je je wc maar delen met de rest van je huisgenoten als je wel op een leuke plek kunt wonen.

Vaste lasten

Realiseer je dat naast je huur je ook nog belastingen moet betalen en dat je ook moet betalen voor eten. Eten is natuurlijk duur dus koop verstandig en als je gewend bent om altijd het duurste merk te kopen moet je waarschijnlijk gaan voor een huismerk. Maar dat maakt niet uit, want het is vaak net zo lekker.

Meubels

Waarschijnlijk kun je veel meubels van je ouders meenemen. Maar voor nieuwe dingen kun je natuurlijk altijd nog naar de IKEA! Goedkoop en goede meubels. Bijna iedere student heeft wel iets van de IKEA in zijn huis staan. Naast de IKEA is er nog een manier om aan goedkope meubels te komen. Kijk eens op marktplaats, hier worden vaak meubels aangeboden die laag geprijsd zijn.

Geniet!

Als het dan eindelijk zover is, kan ik alleen maar tegen je zeggen dat je ervan moet genieten. Je staat nu helemaal op je eigen voeten en je bent van niemand afhankelijk. Natuurlijk zul je af en toe een paar tegenslagen meemaken, maar dat hoort er nou eenmaal bij.