Het zijn vreemde tijden. Na wat versoepelingen van de maatregelen deze zomer, is thuiswerken weer de norm en social distancing weer de standaard. Dit betekent weer zo veel mogelijk thuis blijven, fysiek contact mijden en elke ochtend aan je werkdag beginnen in je geïmproviseerde keukentafel kantoor. Inmiddels zijn we het allemaal wel gewend om vanuit huis te werken, en is iedereen wel bekend met de thuiswerkdipjes waar je wel eens in beland. Dit zijn van die momenten waarop je concentratie ver te zoeken is, en eigenlijk alles om je heen vele malen interessanter is dan die taak die je probeert af te ronden. Hoe fijn zou het zijn om op dit soort momenten je focus weer te vinden? In deze blog geven we je een aantal tips waarmee jij makkelijker in een fijne workflow komt, je focus vasthoudt en dus stukken productiever wordt op zo’n thuiswerkdag! 

Vind een fijn ritme

Ritme en regelmaat is key. Toen je nog dagelijks op kantoor te vinden was, had je een bepaald ritme. Elke dag op hetzelfde tijdstip ging de wekker, je ging op hetzelfde moment van huis en had ook altijd dezelfde trein. Wat je vaak ziet is dat bij veel thuiswerkers een vast ritme ontbreekt. en dat is hartstikke zonde! Een patroon met voldoende regelmaat is juist wat je nodig hebt om in een workflow te komen. Probeer daarom een ritme te creëren die voor jou fijn voelt. Zet elke dag de wekker en sta dan ook echt op. Zeker als je vanachter je keukentafel kantoor moet presteren is het wel heel verleidelijk om je nog een keer om te draaien als de wekker afgaat. Je bent immers met een paar stappen op ‘het werk’. Toch is het belangrijk dat je opstaat gaat en bijvoorbeeld gaat ontbijten. 

Maak jezelf klaar alsof je naar kantoor gaat

De volgende tip ligt in het verlengde van dit ritme. Als je toch elke dag rond dezelfde tijd opstaat, ga je dan ook gelijk klaarmaken zoals je dat op een normale kantoordag ook zou doen. Neem een verfrissende douche en kleed je aan. Of je dan kiest voor een mooie blouse met een leuk colbertje, gecombineerd met een ontzettend comfortabele joggingbroek is helemaal aan jou natuurlijk. Vergeet in ieder geval niet je haren te borstelen en wat make up aan te brengen als dat is wat je voorheen ook altijd deed. Als je eruit ziet alsof je naar je werk gaat, zul je zien dat je mindset hierin mee zal gaan.

Elektrisch fietsen of een stukje wandelen 

Een volgende tip die we je geven om je focus gedurende dag vast te houden, is om af en toe je werk even te laten voor wat het is. Tijdens zo’n thuiswerkdag breng je nogal veel tijd alleen door, daar waar je op kantoor nog aanspraak hebt met collega’s. Ook achtergrondgeluiden vallen weg, waardoor je al snel in een soort super focus glijdt. Heel fijn als je iets graag wil afronden, maar je zult zien dat deze focus vaak niet zo lang blijft hangen. Wat je op zo’n moment het beste kunt doen is de buitenlucht opzoeken. Ga even een stukje wandelen ter ontspanning of spring op je elektrische damesfiets voor een vlot blokje om. Op de e-bike kun je je hoofd even helemaal leegmaken. Zeker als je in natuurrijk gebied fietst adem je frisse lucht in en dat heeft een positief effect op je hersenen. Je zult zien dat als je weer achter je laptop wipt, je je scherper voelt dan daarvoor. Opeens is die onoverkoombare taak, zo taai nog niet en ben je weer stukken productiever.