Tips om wakker te blijven in klas
Heb je moeite om je ogen open te houden tijdens de les, zelfs als je goed hebt geslapen? Dan vind je hieronder tips om wakker te blijven in de klas.

Tijdens de les voel je jezelf regelmatig wegzakken en wordt je hoofd zwaar. Het gebeurt zelfs zo vaak dat je je begint af te vragen of je geen last hebt van narcolepsie. Waarschijnlijk is dat niet het geval en ben je gewoon een typische student. Dus mochten je ogen weer heel zwaar worden, dan kun je de volgende tips om wakker te blijven in de klas vast gebruiken.

 1. Neem een douche

  Begint je les al om 9.00 uur? Zorg dan dat je op tijd opstaat zodat je kunt douchen. Het stromende water maakt je direct wakker.

 2. Ga vooraan zitten

  Probeer in het klaslokaal vooraan, of op zijn minst in het midden, te gaan zitten. Hoe dichter je bij de docent zit, hoe harder zijn stem is en hoe kleiner de kans is dat je in slaap valt. Daarnaast helpt het ook dat als je vooraan wegdommelt dit eerder gezien wordt, waardoor je geneigd bent om alert te blijven.

 3. Drink water

  Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt en drink hiervan. Want hydratatie is een belangrijke factor om wakker te blijven. Je kunt ook ijsblokjes in je water doen. Koud water zorgt ervoor dat je fris en oplettend blijft.

 4. Niet dagdromen

  Ben je geneigd om te gaan dagdromen tijdens de les, bewaar dit dan voor later. Dagdromen is namelijk de perfecte manier om in slaap te vallen. Om geconsenteerd te blijven kun je het beste aantekeningen maken, dit houdt je gedachten goed bij de les.

 5. Eet een snack

  Neem een snack zoals een appel mee naar de les. De natuurlijke suikers en de stevigheid van de appel helpen je vermoeidheid te verminderen.

 6. Stel vragen

  Communiceer met je docent en stel vragen. Luister naar de lesstof en denk mee over de vragen. Dit dwingt je om je te consenteren op wat de docent zegt.

 7. Draag laagjes

  Als het warm is in het lokaal is de kans groter dat je wegdommelt. Draag daarom laagjes. Als je merkt dat je moeilijk bij de les kunt blijven, trek dan je jas of trui uit. Hierdoor krijg je het fris en dat zorgt ervoor dat je scherp blijft.

 8. Neem kauwgom

  Ook het kauwen van kauwgom helpt je bij het wakker blijven. Door het kauwen blijft je bloed stromen en het leidt je gedachten af van je vermoeidheid.

 9. Ga rechtop zitten

  Let erop dat je niet onderuitgezakt zit, maar ga rechtop zitten en houd je schouders recht naar achteren. Als je als een zoutzak je je stoel hangt, veroorzaakt dat druk op je spieren en dat zorgt ervoor dat je moeër wordt.

 10. Neem oogdruppels mee

  Het is lastig om je ogen open te houden als ze droog en geïrriteerd zijn door slaapgebrek. Als je ogen droog zijn, doe er dan een paar oogdruppels in. Hierdoor voelen je ogen minder zwaar.