Tips nieuw schooljaar
Het nieuwe schooljaar is inmiddels weer begonnen. Op de eerste dag zet je vaak je beste beentje voor, maar op een gegeven moment verdwijnt je motivatie. Om ervoor te zorgen dat het bij jou allemaal goed gaat, staan hier tips voor een succesvol nieuw schooljaar.

Zorg voor een doel

Elk schooljaar is belangrijk, maar het moet ook voor jezelf duidelijk zijn waarvoor je het allemaal doet. Stel daarom een reëel doel. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je diploma aan het eind van het jaar, geen onvoldoendes of het halen van je propedeuse. Als je dit haalt mag dat natuurlijk ook beloond worden. Spreek met je ouders of met jezelf af dat je een cadeau krijgt als je je doel hebt bereikt.

Begin op tijd

Waarschijnlijk heb je het al duizend keer gehoord, maar op tijd beginnen scheelt echt. Dit houdt niet in dat je weken van te voren moet beginnen met leren voor een toets, maar stel het ook niet uit tot de laatste dag. Daarnaast is het volgen van lessen ook al een stap in de juiste richting. Want als je een beetje oplet hoef je minder hard te leren.

Stel vragen

Als je de leerstof niet begrijpt vraag dan om extra uitleg. Als je dit tijdens de les niet durft, dan kun je ook achteraf nog even naar de docent lopen om het te vragen. Daarnaast kun je ook altijd je ouders, een ander familielid of vrienden om hulp vragen als zij verstand hebben van het onderwerp.

Gebruik je tijd goed

Natuurlijk kost studeren tijd, maar als je je tijd goed gebruikt hoef je geen leuke dingen te missen. Als je tijdens een tussenuur niet naar de snackbar of supermarkt gaat, kun je heel wat werk verzetten. Moet je een eind met de trein reizen? Maak dan alvast wat opdrachten of lees het hoofdstuk dat voor morgen gepland staat. Hierdoor hoef je ’s avonds minder werk te doen, waardoor je tijd hebt voor je vriendinnen of je vriend.

Zorg voor je studiemateriaal

Voordat je begint met je lessen zorg je ervoor dat je al je studiemateriaal hebt. Sla naast je boeken, ook wat leuke schriften en andere schoolspullen in. Ga netjes met je spullen om, want afbladderende boeken en plakkende schriften werken niet motiverend. Daarnaast kan een leuke rugzak of een andere mooie schooltas er ook voor zorgen dat je het jaar goed begint.

Let op je gezondheid

Als de scholen weer beginnen staat de herfst ook weer bijna voor de deur. Let daarom extra goed op je gezondheid. Probeer elke nacht tussen de 7 en 9 uur te slapen. Want een goede nachtrust maakt je fit, gemotiveerd en zorgt ervoor dat je informatie beter opneemt.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is ook belangrijk en zorgt voor energie en een hogere concentratie. Wil je weten wat je het beste kunt eten? Lees dan het artikel over Voedsel dat goed is voor de hersenen.