Moet jij binnenkort voor je studie op zoek naar een passende stage, maar weet je niet hoe je dit proces gaat aanpakken? Misschien heb je wat aan de onderstaande tips voor het vinden van een stage.

Kies je richting

De eerste stap voor het vinden van een stage maak je door een richting te kiezen. Natuurlijk moet je rekening houden met het kader van je opleiding, maar je eigen interesses spelen in deze keuze net zo goed een belangrijke rol. Zet voor jezelf op een rijtje in wat voor soort organisatie jij het liefste aan de slag gaat. Schrijf daarna je voorkeur op over de omgeving of plaats van het bedrijf. Houd ook rekening met het aantal stageuren die je moet vervullen en of je hiervoor een vergoeding wilt.

Doe onderzoek

Als je alle belangrijke punten op papier hebt gezet is het belangrijk om met deze informatie iets te doen. Je leert alleen kennis maken met het brede aanbod van bedrijven als je zelf op onderzoek gaat. Natuurlijk kun je gebruik maken van de adviesbureaus op je school, maar het internet biedt je eigenlijk meer informatie. Je kunt hierop zelf je interesses uitpluizen en contact opnemen met stageaanbieders. Organisaties worden namelijk enthousiaster van ondernemende studenten die zichzelf durven aanprijzen.

CV en motivatiebrief

Als je een goede indruk wilt achter laten bij je eventuele stageplek dan kun je het beste een CV en een motivatiebrief schrijven. Zo laat je niet alleen zien waarom je interesse hebt in de organisatie, maar bewijs je ook wat je allemaal al hebt gedaan. Het bedrijf krijgt op deze manier een beter beeld over jouw kwaliteiten als student. Let wel op de grammatica en spelling, je wilt hierin natuurlijk geen fouten maken. Voor hulp kun je het artikel tips voor het maken van een CV lezen.

Bereid je voor

Als je eenmaal wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan moet je jezelf goed voorbereiden. Op verschillende websites kun je vragen doornemen die vaak worden gesteld. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te verdiepen in het bestaan van de organisatie. Met deze voorbereiding zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Let ten slotte goed op je houding, probeer zoveel mogelijk rustig en welbespraakt over te komen.

Let op je kleding

Naast je houding moet je ook rekening houden met de kleding die je aantrekt. Je laat namelijk geen professionele indruk achter als je in een veel te korte minirokje voor je toekomstige stagebegeleider komt te staan. Je kleding kun je het beste afstemmen op de cultuur van de organisatie. Als je bij een zakelijk bedrijf aankomt, kun je gaan voor een nette jurk of een broekpak. Bij een commerciële organisatie ben je meestal wat vrijer in de keuze van je outfit. Zorg er in ieder geval voor dat je er netjes en verzorgd uitziet.

Neem risico’s

Als laatste is het aan te raden om risico’s te nemen. Durf te solliciteren op een stagefunctie waarvan je eigenlijk denkt dat dit te hoog gegrepen is. Je weet namelijk nooit of het bedrijf iets in jou ziet en je toch graag wil uitnodigen voor een gesprek. Daarnaast moet je niet onzeker worden als je wordt afgewezen door een aantal organisaties. Dit overkomt iedereen weleens en dat hoort bij het leven. Begin wel op tijd met de zoektocht naar een stage. Houd het proces goed in de gaten en vraag hulp aan je familie, klasgenoten of docenten als je er zelf niet uitkomt.