Veel Nederlandse studenten maken zich de laatste tijd grote zorgen over geldzaken, doorstuderen en hun toekomst. Dit is het gevolg van de bezuinigingen in het onderwijs.

De overheid heeft met de langafstudeerboete en instellingstarief flink bezuinigd op het onderwijs. Studenten zijn hier de dupe van. Wanneer zij niet in een keer de juiste opleiding hebben gekozen, komen ze hierdoor in de problemen. “De langstudeerboete is een ramp voor mensen die van opleiding wisselen. Het telt gewoon door en je moet je opleiding eigenlijk in één keer goed kiezen,” vertelt een student aan Stagemotor.nl. Daarnaast ligt drempel om door te studeren veel hoger.

Stagemotor.nl heeft een enquête gehouden onder 2.100 bezoekers. Hieruit blijkt dat studenten zich ernstige zorgen maken over hun toekomst. 17 procent gaat geen masteropleiding meer volgen wanneer zij hun bachelor gehaald hebben. 48 procent maakt zich druk over de kans om na hun opleiding een tweede studie te kunnen volgen. Ook de studieschuld van studenten wekt zorgen op bij studenten. 18 procent van de ondervraagden maakt zich heel erg druk over zijn schuld. Dit blijkt terecht te zijn, want de gemiddelde schuld bedraagt 12.523 euro.