Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven over kledingmarkten in Nederland. Zo ook over de IJ-hallen in Amsterdam. Omdat ik er zelf wel heel benieuwd naar was, besloot ik om er een dagje zelf naar toe te gaan.

2 juni was het eindelijk zo ver, na een korte nacht had ik met mijn zusje om 09.00 uur afgesproken op Amsterdam CS en vanuit daar pakte we het pondje naar de NDSM-werf. Hier besloten we de meute te volgen en op deze manier kwamen we in een behoorlijke rij te staan voor de IJ-hallen. Zeker als je bedenkt dat het op de vroege zaterdagmorgen was. We betaalden 4 euro om binnen te komen en toen we eenmaal door de poortjes waren kwamen superveel kraampjes vol kleding en andere spullen ons tegemoet.

We gingen gelijk snuffelen tussen allemaal leuke spulletjes en bij hetzelfde kraampje kochten mijn zusje en ik beiden ons eerste item. Zij kocht een geel gehaakt vestje van 3 euro en ik een kookboek voor 5. een goed begin was van onze koopjesjacht begrijp je. De dingen die we daarna vonden waren niet duurder, colbertjes voor 3 euro, schoenen voor 2 euro en ga zo maar door. Supergoede prijzen voor tweedehands kleding en andere spullen. Dit komt ook doordat de mensen die er zitten voor een groot deel bestaan uit gewone mensen die heel veel kleding hebben opgespaard en daar een kraampje hebben gehuurd voor 30 euro.

Nu moet je niet denken dat echt alles er spotgoedkoop is, want ook hier zijn nog wel uitbuiters te vinden. Denk aan een oude stalen teil die bij het ene kraampje 22 euro kost en bij een andere 10. Wel kun je overal heel makkelijk afdingen. De mensen willen het kwijt en dat werkt heel goed. Kledingstukken kun je al snel voor een euro of 2 minder meenemen.

Toch is er een kraampje waar het niet lukte om aft te dingen. Dit was bij een oude meneer die bij een hoop oude pakken van het leger en de marine, onder andere uit Tweede Wereldoorlog, stond. Deze worden nu niet meer gemaakt en hij vraagt 65 euro voor een jasje. Dat vind ik erg begrijpelijk. Wel moet je uitkijken, want als deze aardige man eenmaal met je begint te praten kom je bijna niet meer van hem af. Na een lang gesprek met hem over zijn mooie kledingstukken gingen mijn zusje en ik overheerlijke poffertjes halen en op weg naar huis.

Ik vond het een erg leuke dag en was goed geslaagd met een ketting, kookboek, een paar schoenen en 2 jurkjes van de H&M. De volgende maand ga ik zeker weer een kijkje nemen op de markt, want het vroege opstaan is het meer dan waard en ik wil dan een legerjasje kopen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wel zijn er een paar dingen waar je aan moet denken als je ook wilt gaan. Het terrein is supergroot, denk 500 kraampjes en er is maar 1 wc buiten het terrein. Daarnaast doe je er verstandig aan een grote tas mee te nemen, want je koopt er veel. En mijn laatste tip is, pin genoeg geld van te voren want op het terrein zelf is geen automaat te vinden.